ΚΟΣΜΟΣ

Ν.Κορέα: Βάρος τριπλάσιο του επιτρεπόμενου μετέφερε το «Σεουόλ»

Ν.Κορέα: Βάρος τριπλάσιο του επιτρεπόμενου μετέφερε το «Σεουόλ»

Το νοτιοκορεάτικο πλοίο που βυθίστηκε το πρωί της 16ης Απριλίου μετέφερε βάρος τρεις φορές μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο του, ανέφεραν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα έκθεση των εμπειρογνωμόνων της αστυνομίας.

Το επιβατηγό οχηματαγωγό Sewol μετέφερε φορτίο 3.608 τόνων, συμπεριλαμβανομένων 108 οχημάτων, την 16η Απριλίου, όταν ανατράπηκε και βυθίστηκε ενώ έπλεε από το λιμάνι της πόλης Ιντσόν στο νησί Τζετζού, ένα τουριστικό θέρετρο της Νότιας Κορέας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Γιονάπ, επικαλούμενο την ομάδα έρευνας για τις συνθήκες του ναυτικού δυστυχήματος.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχουν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της έρευνας, κατά τον απόπλου το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο στα 139 από τα 241 δρομολόγια που έκανε στην συγκεκριμένη διαδρομή από τον Μάρτιο του 2013. Αξιωματούχοι υπολογίζουν τα έσοδα από το επιπλέον φορτίο που μετέφερε το πλοίο σε συνολικά 2,9 δισεκ. γουόν (2,8 εκατομμύρια δολάρια, περίπου 2 εκατ. ευρώ).

Αξιωματούχοι είχαν αναφέρει νωρίτερα πως υποψιάζονταν πως το υπερβολικό βάρος, οι αλλαγές που είχαν γίνει στο εσωτερικούς χώρους του πλοίου καθώς και ο καταμερισμός του φορτίου μπορεί να έπαιξαν ρόλο στο ναυτικό δυστύχημα. Πιθανότατα το φορτίο μετατοπίστηκε όταν το πλοίο έκανε μια απότομη στροφή πριν πάρει κλίση αρχίσει να βάζει νερά, σύμφωνα με την ομάδας έρευνας.

Σε αυτή τη ναυτική τραγωδία έχασαν τη ζωή τους —επισήμως— 263 άνθρωποι κυρίως μαθητές σχολείου που πήγαιναν εκδρομή, με βάση τον απολογισμό των αρχών μέχρι στιγμής, όμως άλλοι 39 επιβάτες του πλοίου εξακολουθούν να αγνοούνται.

Το πιο πρόσφατο θύμα αυτής της τραγωδίας είναι ένας δύτης ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την προσπάθεια του να βοηθήσει ώστε να ανασυρθούν πτώματα από το βυθισμένο σκάφος, αφού έχασε τις αισθήσεις του.