ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνή βοήθεια για την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών ζητά η Ουκρανία

Διεθνή βοήθεια για την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών ζητά η Ουκρανία

Η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να της παράσχει βοήθεια για να διεξαχθεί μια «ελεύθερη και δημοκρατική» διαδικασία προεδρικών εκλογών.

«Ζητήσαμε από όλους τους εταίρους να στείλουν διεθνείς παρατηρητές στην Ουκρανία για να επιβλέψουν τις εκλογές» και να «κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να εξαλείψουν τις απειλές και τις εξωτερικές προκλήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία» δήλωσε στη Βιέννη ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Η ουκρανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών την προβλεπόμενη ημερομηνία της 25ης Μαΐου» υπογράμμισε ο Ντεστσίτσα ενώπιον των δημοσιογράφων, με αφορμή μια Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ παράλληλα υποστήριξε ότι πρέπει να διεξαχθεί στη Γενεύη άλλος ένας γύρος συνομιλιών για την κρίση στην Ουκρανία που θα στοχεύει στο να μπει ένα τέλος στο αιματοκύλισμα.

«Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει ανησυχητική. Επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα» υπογράμμισε μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του Σεργκέι Λαβρόφ και Αντρίι Ντεστσίτσα.

«Ελπίζω ότι θα καταστεί δυνατόν το να συγκαλέσουμε μια νέα σύνοδο της Γενεύης μέσω μιας κοινής προσπάθειας όλων των εμπλεκομένων πλευρών, κατά τη οποία θα συμφωνήσουμε για τον τερματισμό του αιματοκυλίσματος στην Ουκρανία, για την τελική εκτόνωση της κρίσης και για την προετοιμασία του εδάφους για μια πολιτική λύση».

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας (της ρωσικής Κάτω Βουλής) Σεργκέι Ναρίσκιν υποστήριξε στο Βελιγράδι ότι διαπράττεται μια «γενοκτονία» στην Ουκρανία, μετά τις συγκρούσεις με περισσότερους από 30 νεκρούς στο Σλαβιάνσκ.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια γενοκτονία του ρωσικού και ουκρανικού λαού» δήλωσε ενώπιον των συμμετεχόντων σε ένα φόρουμ αφιερωμένο στο διάλογο στα Βαλκάνια.

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός απο τον ΟΑΣΕ

O πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ απηύθυνε σήμερα έκκληση στη Βιέννη να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία με αφορμή τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για την 25η Μαΐου.

«Έχουμε ανάγκη μια κατάπαυση του πυρός για τις εκλογές» δήλωσε ο Μπουρκχάλτερ στο αεροδρόμιο της Βιέννης.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της «συνέχισης της Γενεύης» αναφερόμενος στη διπλωματική συμφωνία που επιτεύχθηκε την 17η Απριλίου μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ με στόχο μια αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Μπουρκχάλτερ θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ στη Βιέννη, σύμφωνα με το λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών συνάντησε τους επικεφαλής της διπλωματίας της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσα και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στο αεροδρόμιο της Βιέννης.