ΚΟΣΜΟΣ

Στις 8 Ιουνίου πρόωρες εκλογές στο Κόσοβο

Στις 8 Ιουνίου πρόωρες εκλογές στο Κόσοβο

Τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου συμφώνησαν τα κόμματα της αλβανικής πλειονότητας του Κοσόβου, μετά την ακύρωση των σχεδίων για δημιουργία εθνικού στρατού από τους βουλευτές της σερβικής μειονότητας. «Μια Βουλή που δεν μπορεί να συγκροτήσει τον στρατό της δεν έχει λόγο να υπάρχει» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χασίμ Θάτσι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έπειτα από συνομιλίες με τον επίτροπο Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Στέφαν Φίλε, στην Πρίστινα. Το Κοινοβούλιο του Κοσόβου επρόκειτο να ψηφίσει το νομοσχέδιο περί σύστασης εθνικού στρατού τη Δευτέρα, αλλά η αποχή των βουλευτών της σερβικής μειονότητας απέτρεψε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του θέματος απαιτείται η παρουσία των δύο τρίτων των βουλευτών, όπως και των δύο τρίτων των βουλευτών της μειονότητας. Οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, που υποστήριξαν την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία και το αναγνώρισαν ως ανεξάρτητο κράτος, το 2008, δεν επεδίωξαν, σε πρώτη φάση, τη δημιουργία εθνικού στρατού προκειμένου να μην ερεθίσουν τους 100.0000 Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο, αλλά και στο Βελιγράδι. Το μικρό κράτος του 1,8 εκατ. κατοίκων -που δεν έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ λόγω του ρωσικού βέτο- διαθέτει εμβρυϊκό στρατό 2.500 ανδρών, τη λεγόμενη Δύναμη Ασφαλείας Κοσόβου. Περί τις 5.000 άνδρες της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης KFOR εξακολουθούν να βρίσκονται στο Κόσοβο. Η αναζωπύρωση των εθνοτικών εντάσεων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου ακύρωσε τους σχεδιασμούς της Ατλαντικής Συμμαχίας για περαιτέρω μείωση της δύναμης της KFOR.

Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, κάλεσε σε συνάντηση τους ηγέτες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων με αντικείμενο το επίμαχο θέμα της συγκρότησης εθνικού στρατού και τον καθορισμό ημερομηνίας για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Μετά τη συνάντησή του με τον Θάτσι, ο Στέφαν Φίλε ανακοίνωσε ότι η Πρίστινα ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. Τόνισε, όμως, ότι το Κόσοβο πρέπει να εργασθεί περαιτέρω για μεταρρυθμίσεις και βελτίωση των σχέσεων με τη Σερβία, ώστε να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης την άνοιξη του 2015.