ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδει το Ισραήλ αμερικανικά δημοσιεύματα για κατασκοπεία στις ΗΠΑ

Διαψεύδει το Ισραήλ αμερικανικά δημοσιεύματα για κατασκοπεία στις ΗΠΑ

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα ότι το Ισραήλ επιδίδεται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανώνυμους αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το περιοδικό "Νιούζγουικ", το Ισραήλ ξεπέρασε τα όρια στις κατασκοπευτικές δραστηριότητές του με στόχο να αποκτήσει αμερικανικά βιομηχανικά και τεχνολογικά μυστικά.

"Καμιά άλλη χώρα σύμμαχος των ΗΠΑ δεν ξεπερνά σε τέτοιο βαθμό τα όρια στις κατασκοπευτικές δραστηριότητές της, όσο το Ισραήλ", τόνισε ένα πρώην μέλος του Κογκρέσου που είχε συμμετάσχει σε μια άλλη απόρρητη συνεδρίαση στα τέλη του 2013, σύμφωνα με το "Νιούζγουικ".

"Πρόκειται για μια επιζήμια εκστρατεία συκοφάντησης, εντελώς ψευδή και 100% κατασκευασμένη", απάντησε ο Λίμπερμαν όταν ερωτήθηκε σχετικά από το ραδιοσταθμό του στρατού.

Η πολεμική αυτή έχει ξεσπάσει τη στιγμή που η αμερικανίδα σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Σούζαν Ράις αρχίζει επίσκεψη στο Ισραήλ.

"Το Ισραήλ σέβεται μέχρι κεραίας τη δέσμευσή του να μην επιδίδεται σε δραστηριότητες κατασκοπείας στις ΗΠΑ", διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, υπαινισσόμενος τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην Ουάσινγκτον μετά την υπόθεση του Τζόναθαν Πόλαρντ, ο οποίος καταδικάσθηκε το 1987 σε ισόβια κάθειρξη από την αμερικανική δικαιοσύνη για κατασκοπεία προς όφελος του Ισραήλ.

Πρώην εμπειρογνώμονας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ηλικίας σήμερα 59 ετών, ο Τζόναθαν Πόλαρντ είχε διαβιβάσει στο Ισραήλ χιλιάδες απόρρητα έγγραφα για τις δραστηριότητες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στον αραβικό κόσμο.

Ο ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών Γιουβάλ Στάινιτς χαρακτήρισε "ανεύθυνες" και "χωρίς καμιά βάση" τις κατηγορίες που δημοσίευσε το "Νιούζγουικ".

"Το Ισραήλ έχει αποφασίσει εδώ και 30 χρόνια να μην κάνει κατασκοπεία στις ΗΠΑ", δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό. "Δεν έχω δεχθεί παρά εγκώμια για τη συνεργασία ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών κατά τις συνομιλίες που είχα τους τελευταίους μήνες στο Κογκρέσο ή με τους αξιωματούχους διαφόρων αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας", επέμεινε ο Στάινιτς.