ΚΟΣΜΟΣ

Στη Νορβηγία ο Δαλάι Λάμα

Στη Νορβηγία ο Δαλάι Λάμα

Ο Δαλάι Λάμα έφθασε σήμερα στη Νορβηγία για μια τριήμερη επίσκεψη με την ευκαιρία της 25ης επετείου από τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης. Ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης των θιβετανών βουδιστών δήλωσε κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο του Όσλο πως η επίσκεψή του είναι "μη πολιτική" και πρόσθεσε πως έχει στόχο να προωθήσει την "ανθρώπινη αξία" και την ανεκτικότητα. Δεν θα συναντηθεί με μέλη της νορβηγικής κυβέρνησης.

 Η νορβηγική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως μια συνάντηση με τον Δαλάι Λάμα θα έβλαπτε τις προσπάθειές της να βελτιώσει τις σχέσεις με την Κίνα. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι παγωμένες από το 2010, τη χρονιά που ο φυλακισμένος κινέζος ακτιβιστής Λιού Σιαομπό κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης. Η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως "συνιστά μια πρόκληση" για τη Νορβηγία να μην μπορεί να έχει διμερείς συναντήσεις με την Κίνα για να συζητεί θέματα από την κλιματική αλλαγή μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα ή την παγκόσμια μείωση της φτώχειας.

 "Αυτό είναι δική σας δουλειά", απάντησε μ' ένα χαμόγελο ο Δαλάι Λάμα, όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει την απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης. "Όπου πηγαίνω, πάντα αποφεύγω να δημιουργώ οποιαδήποτε αναστάτωση στον κόσμο, έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα". Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι επευφήμησαν αργότερα τον Δαλάι Λάμα όταν έκανε μια σύντομη εμφάνιση σε εξώστη του Γκραντ Οτέλ στο κέντρο του Όσλο, όπου διαμένουν συνήθως οι νομπελίστες, πριν συμμετάσχει σε μια δεξίωση στο Ινστιτούτο Νόμπελ.