ΚΟΣΜΟΣ

Δύο μαχητικά F-35 αγοράζει η Τουρκία

Δύο μαχητικά F-35 αγοράζει η Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ. Την πρόθεσή της να προχωρήσει στην αγορά δύο αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 ανακοίνωσε την Τρίτη η τουρκική κυβέρνηση. Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης της Τουρκίας σε ένα οπλικό σύστημα για το οποίο εκφράζονται έντονες αμφιβολίες τόσο εντός όσο και εκτός ΗΠΑ.

Ο Τούρκος υφυπουργός Αμυνας δήλωσε χθες ότι η δέσμευση της χώρας στην προμήθεια του F-35 «παραμένει ισχυρή όπως πάντα». «Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία εξακολουθεί να προβλέπει την απόκτηση εκατό αεροσκαφών τύπου F-35 όπως έχει σχεδιαστεί και όπως έχει ανακοινωθεί στο παρελθόν», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το κόστος της προμήθειας ανέρχεται σε 16 δισ. δολάρια.

Το πρόγραμμα για την ανάπτυξη του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 είναι το ακριβότερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, ενώ κάθε νέα ακύρωση αυξάνει το κόστος προμήθειας του αεροσκάφους για τους υπολοίπους. Το κόστος του προγράμματος έχει υπερβεί κατά 70% τον προϋπολογισμό, ενώ τα χρονοδιαγράμματα έχουν απόκλιση πολλών ετών, λόγω σειράς τεχνικών προβλημάτων.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικόψει τον αριθμό των παραγγελιών τους, ενώ τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να παγώσει τις παραγγελίες, που είχαν ήδη μειωθεί στα ενενήντα αεροσκάφη λόγω οικονομικής κρίσης.

«Αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει την αξία της απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς και μαρτυράει την εμπιστοσύνη της τουρκικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα», ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.