ΚΟΣΜΟΣ

Οι αντάρτες ανατίναξαν το «Κάρλτον» στο Χαλέπι

Οι αντάρτες ανατίναξαν το «Κάρλτον» στο Χαλέπι

 ΧΑΛΕΠΙ. Τουλάχιστον 14 στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού σκοτώθηκαν χθες στο Χαλέπι, μετά την ανατίναξη του πάλαι ποτέ πολυτελούς ξενοδοχείου «Κάρλτον», που χρησιμοποιούνταν ως στρατώνας.

Σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση, αντάρτες αξιοποίησαν τη μέθοδο των λαγουμιτζήδων του Μεσαίωνα, σκάβοντας σήραγγα κάτω από το κτίριο, προτού πυροδοτήσουν τον μεγάλο όγκο εκρηκτικών που τοποθέτησαν εκεί. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε χθες το Ισλαμικό Μέτωπο, η μεγαλύτερη από τις ανταρτικές οργανώσεις, που υποστήριξε ότι οι νεκροί στρατιώτες υπερβαίνουν τους πενήντα. «Κατασκευάζουν σήραγγες σαν τα ποντίκια, γιατί δεν τολμούν να αναμετρηθούν με τον συριακό στρατό», ανέφερε χθες το κρατικό δίκτυο της Συρίας, αναφορικά με την επίθεση στο Χαλέπι. Σε πρώτη του επίθεση εναντίον του «Κάρλτον» τον Φεβρουάριο, το Ισλαμικό Μέτωπο είχε προκαλέσει κατάρρευση της πρόσοψης του κτίσματος.

Η έκρηξη στο «Κάρλτον» καταφέρνει ένα ακόμη πλήγμα στον πρόεδρο Ασαντ και την κυβέρνησή του, καθώς τα κυβερνητικά στρατεύματα ετοιμάζονταν για την ανακατάληψη της Χομς, μετά τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για κατάπαυση του πυρός.

Την αποχώρησή τους από τη Χομς ολοκλήρωσαν, στο μεταξύ, χθες το απόγευμα οι αντάρτες, με τους τελευταίους πεντακόσιους να εγκαταλείπουν την ερειπωμένη πόλη με λεωφορεία.

Η συμφωνία για την παράδοση της Χομς προβλέπει την απελευθέρωση τριάντα Σύρων στρατιωτών, σαράντα αλαουιτών πολιτών -μέλη της θρησκευτικής μειονότητας του προέδρου Ασαντ- και μιας Ιρανής υπηκόου, που κρατούνταν όμηροι από το αντάρτικο. Σε αντάλλαγμα της απελευθέρωσης των ομήρων, η συριακή κυβέρνηση επέτρεψε στους αντάρτες της Χομς να εγκαταλείψουν την πόλη με τον οπλισμό τους.

Τέτοια συμφωνία δεν αναμένεται, όμως, να επιτευχθεί στο Χαλέπι, καθώς η πόλη έχει χωριστεί μεταξύ κυβερνητικών και ανταρτικών δυνάμεων, χωρίς καμία πλευρά να δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει ύστερα από δύο χρόνια μαχών.

Τους τελευταίους μήνες, το Χαλέπι υφίσταται συχνούς βομβαρδισμούς από τη συριακή αεροπορία, με τους αντάρτες να απαντούν με πυκνά πυρά όλμων εναντίον κυβερνητικών θέσεων στο κέντρο της πόλης. Το Ισλαμικό Μέτωπο, με χθεσινό του μήνυμα στο Twitter, ανέλαβε την ευθύνη της ανατίναξης του «Κάρλτον», υπογραμμίζοντας ότι στο στόχαστρο της οργάνωσης βρίσκονταν μόνο στρατιώτες και όχι άμαχοι, όπως συμβαίνει με τις από αέρος επιχειρήσεις της συριακής αεροπορίας και τα θύματα μεταξύ των αμάχων που αυτές προκαλούν.

Στο μεταξύ, την πίεση πάνω στην κυβέρνηση Ασαντ ενίσχυσε χθες η Ουάσιγκτον, ανακοινώνοντας την επιβολή κυρώσεων εναντίον έξι ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης της Δαμασκού. Στόχοι των κυρώσεων είναι, μεταξύ άλλων, ο σύμβουλος αμυντικών υποθέσεων του Ασαντ, ταξίαρχος Μπασάμ αλ Χασάν, η εταιρεία διύλισης πετρελαίου Banias, καθώς και τράπεζα της Μόσχας, που θεωρείται τροφοδότης του καθεστώτος Ασαντ σε ξένο συνάλλαγμα.