ΚΟΣΜΟΣ

Η γερμανική Βουλή θα καλέσει τον Σνόουντεν ως μάρτυρα

Η γερμανική Βουλή θα καλέσει τον Σνόουντεν ως μάρτυρα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η επιτροπή της γερμανικής Βουλής που ερευνά το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της NSA αποφάσισε χθες ομόφωνα να καλέσει ως μάρτυρα τον Εντουαρντ Σνόουντεν. Οι διαφωνίες άρχισαν όταν τα μέλη της επιτροπής επιχείρησαν να διευκρινίσουν πού και πώς μπορεί να γίνει αυτό, αφού η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ αρνείται κατηγορηματικά να επιτρέψει την είσοδο του Σνόουντεν στη Γερμανία.

Πριν από τις διακοπές

Η οκταμελής επιτροπή αποφάσισε να καλέσει τον Σνόουντεν «πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού», ενώ ως πιθανή ημερομηνία της κατάθεσης αναφέρθηκε η 3η Ιουλίου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Πράσινοι και Αριστερά) ζήτησαν να εγγυηθεί η κυβέρνηση την ασφαλή παραμονή του Σνόουντεν στη Γερμανία, επισημαίνοντας ότι αν ο Σνόουντεν μιλήσει με τηλεδιάσκεψη από τη Μόσχα, δεν θα έχει την ίδια ελευθερία να καταθέσει όπως αν βρίσκεται σε γερμανικό έδαφος. Σε περίπτωση που προσκρούσουν σε τοίχο, έχουν προαναγγείλει προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της επιτροπής, οι οποίοι δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο έλευσης του Εντουαρντ Σνόουντεν στη Γερμανία, συντάχθηκαν με τη θέση των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών. Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι η φιλοξενία του πρώην συνεργάτη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σε γερμανικό έδαφος θα επιβάρυνε τις σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσιγκτον και θα είχε επιπτώσεις κυρίως στη συνεργασία μεταξύ μυστικών υπηρεσιών.

Ο πρώτος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Χριστιανοδημοκράτης Κλέμενς Μπίνιγκερ, παραιτήθηκε λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ ο νυν επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών της επιτροπής, Ρόντριχ Κίζεβέτερ, άρχισε προχθές την ομιλία του με τη φράση «είμαι πεπεισμένος ατλαντιστής».

Η επιτροπή επιδιώκει να απαντήσει σε τρία ερωτήματα. Πρώτον, πώς οι ξένες δυνάμεις παρακολουθούν τον γερμανικό πληθυσμό και τη γερμανική κυβέρνηση, δεύτερον, ποια είναι η ανάμειξη των γερμανικών υπηρεσιών και, τρίτον, ποια μέτρα προστασίας μπορεί να ληφθούν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στη Γερμανία.

Ποιοι θα καταθέσουν

Στην επιτροπή θα κληθούν να καταθέσουν νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη, περιλαμβανομένων των καγκελαρίων Μέρκελ και Σρέντερ, καθώς και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών.

«Η κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή είναι ένα από τα λίγα όργανα που δίνουν ελπίδα ενάντια στην επίθεση παρακολούθησης που δέχεται η κοινωνία», έγραψε στο περιοδικό Spiegel ο σχολιαστής Σάσα Λόμπο. «Εδώ θα κριθεί αν η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει κάτι στην κοινωνία της παρακολούθησης».