ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επίθεση ενόπλων σε φυλάκιο στα σύνορα με τη Ρωσία

Ουκρανία: Επίθεση ενόπλων σε   φυλάκιο στα σύνορα με τη Ρωσία

  
Περίπου 40 ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν σήμερα σε ένα ουκρανικό συνοριακό φυλάκιο στη μεθόριο με την Ρωσία και προσπάθησαν να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους, όμως απωθήθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων από το Κίεβο.  Η υπηρεσία ανέφερε ότι δύο φορτηγάκια έφτασαν στα σύνορα με τη Ρωσία στο μεθοριακό πέρασμα της ανατολικής επαρχίας Λουγκάνσκ. Οι άνδρες που επέβαιναν σε αυτά βγήκαν από τα οχήματα, περικύκλωσαν το φυλάκιο και αφού έστρεψαν τα τουφέκια τους εναντίον των φρουρών τούς ζήτησαν να παραδώσουν τα όπλα τους.

Οι συνοριοφύλακες αρνήθηκαν και άνοιξαν πυρ, ενώ οι ένοπλοι απάντησαν ρίχνοντας βόμβες μολότοφ. Η επίθεση τερματίστηκε με την αποχώρηση των ενόπλων. Η υπηρεσία φύλαξης συνόρων επεσήμανε ότι λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση του φυλακίου.

Η πλειονότητα των Ουκρανών θέλει η χώρα να παραμείνει ενωμένη, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Pew

Μια έρευνα σε δείγμα περίπου 1.700 ουκρανών πολιτών έδειξε ότι η πλειοψηφία επιθυμεί η χώρα τους να παραμείνει ακέραια, ακόμη και αν εξακολουθήσουν να υπάρχουν διχόνοιες εξαιτίας της επιρροής της Ρωσίας καθώς και περιφερειακές διαφορές και εντάσεις με την κεντρική κυβέρνηση στο Κίεβο. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα από την εταιρεία Pew Research Center (Ουάσιγκτον), και δημοσιεύτηκε σήμερα, ένα 77% των ερωτηθέντων είπε ότι θέλει τα σύνορα της χώρας να παραμείνουν ως έχουν, ενώ το 14% θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτραπεί η απόσχιση τμημάτων της ουκρανικής επικράτειας.

 Όμως η έρευνα, η οποία διεξήχθη το διάστημα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία αλλά πριν από τις πρόσφατες βιαιότητες που ξέσπασαν σε όλη τη νότια και ανατολική Ουκρανία, έδειξε επίσης ότι υπάρχει σαφής διαφορά ανάμεσα στα ανατολικά και τα δυτικά τμήματα της χώρας. Ενώ το 93% των πολιτών που ζουν στα δυτικά δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει ενωμένη, το ποσοστό που συμφωνεί στις ανατολικές περιοχές μειώνεται στο 70%. Μια «σαφής πλειονότητα των Ουκρανών συμφωνεί ότι η χώρα τους θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη, ως ένα ενιαίο κράτος », γράφουν οι ερευνητές της Pew. «Η έρευνα στην Ουκρανία διαπιστώνει επίσης μια σαφώς αρνητική αντίδραση για το ρόλο της Ρωσίας» συμπληρώνουν.

Η δημοσκόπηση δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, οι οποίες όπως ελπίζουν οι δυτικές κυβερνήσεις, θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ηρεμίας στην Ουκρανία και θα προσδώσουν νομιμότητα στις αρχές στο Κίεβο.
Φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία έχουν όμως εξαγγείλει ένα δημοψήφισμα για την απόσχιση των περιφερειών τους από τη χώρα αυτή την Κυριακή. Ενώ η έρευνα της Pew διαπίστωσε «ότι Ουκρανοί και Ρώσοι γενικά έχουν ευνοϊκή άποψη οι μεν για τους δε» σημειώνει επίσης ότι τα αποτελέσματα «έδειξαν έναν βαθύ διχασμό στις περιφέρειες, ειδικά όταν πρόκειται για το θέμα της επίσημης γλώσσας και της διακυβέρνησης».

 Συνολικά σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η σημερινή κυβέρνηση στο Κίεβο οδηγεί τη χώρα στην ορθή κατεύθυνση, ενώ το 41% διαφωνεί . Στη δυτική Ουκρανία, όπου είναι και η πρωτεύουσα Κίεβο το 60% δήλωσαν ικανοποιημένοι με την κυβέρνηση ενώ στις ανατολικές επαρχίες το 67% των ερωτηθέντων είπε ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε λάθος πορεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη από την 5η Απριλίου έως τις 23η Απριλίου, οι πολίτες θεωρούν ότι πρέπει να αναγνωριστούν τόσο η ρωσική όσο και η ουκρανική ως επίσημες γλώσσες του κράτους. Οι Ουκρανοί είναι διχασμένοι σχετικά με την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών, με σχεδόν το 40% να τη θεωρεί θετική αλλά ίσο ποσοστό να τη χαρακτηρίζει αρνητική. Όσον αφορά τη Ρωσία, το 67% των ουκρανών πολιτών θεωρούν ότι επιδρά αρνητικά και μόλις το 22% υποστήριξαν το ρωσικό ρόλο. Σε μια ξεχωριστή δημοσκόπηση επίσης της Pew σε δείγμα 1.000 ρώσων ενήλικων πολιτών που επίσης δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, σχεδόν τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι πιστεύουν πως τμήματα των εδαφών γειτονικών χωρών ανήκουν στη Ρωσία.

 Η Ουκρανία θα πρέπει να προπληρώνει για το ρωσικό φυσικό αέριο από τον Ιούνιο 

Η Ουκρανία θα πρέπει από τον Ιούνιο και μετά να πληρώνει εκ των προτέρων για το φυσικό αέριο που αγοράζει από τη Ρωσία, εξαιτίας του χρέους δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει συσσωρεύσει το Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ. «Η Ρωσία βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης στο καθεστώς προπληρωμής για το αέριο που παραδίδει στην Ουκρανία», αναφέρει ο Νόβακ σε ανακοίνωσή του.

Οι αρχές του Κιέβου είχαν περιθώριο μέχρι σήμερα για να διευθετήσουν το χρέος τους προς της Ρωσία για το φυσικό αέριο, το οποίο ανέρχεται σε περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξάλλου η Μόσχα δεν έχει λάβει καμία πληρωμή από τον Μάρτιο, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. «Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να αναλάβει μόνη της το βάρος της υποστήριξης της ουκρανικής οικονομίας προχωρώντας σε εκπτώσεις στην τιμή του αερίου και διαγράφοντας χρέη, επιχορηγώντας με αυτό τον τρόπο το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ της Ουκρανίας και των χωρών μελών της ΕΕ», σημείωσε ο Νόβακ.

 Τον Απρίλιο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δώσει περιθώριο ενός μήνα στην Ουκρανία για να διευθετήσει το θέμα των πληρωμών, απειλώντας ότι η Μόσχα θα περάσει σε ένα σύστημα προπληρωμών αν δεν γίνει τίποτα.