ΚΟΣΜΟΣ

Πρόστιμα για το βιντεοκλίπ των Σακίρα και Ριάνα

Πρόστιμα για το βιντεοκλίπ των Σακίρα και Ριάνα

H μεγάλη εγγύτητα αλλά και ο ερωτικός χορός των αστεριών της ποπ μουσικής Σακίρα και Ριάνα στο βιντεοκλίπ της διεθνούς επιτυχίας «Can’t Remember to Forget You» φαίνεται ότι σκανδάλισαν τις ρυθμιστικές αρχές της τουρκικής τηλεόρασης, που με ζήλο επέβαλαν πρόστιμα στα δύο ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια που το πρόβαλαν. Ειδικότερα, ο ρυθμιστικός φορέας της τουρκικής τηλεόρασης, RTurk, επέβαλε τα βαριά πρόστιμα στα δύο ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια που πρόβαλαν το βιντεοκλίπ με το σκεπτικό ότι «η ιδιαίτερη εγγύτητα των δύο τραγουδιστριών και ο ερωτικός τους χορός ενδέχεται να πυροδοτήσει ομοφυλοφιλικές τάσεις».

Στην απόφαση περιγράφεται το ολιγόλεπτο βίντεο με κάθε λεπτομέρεια, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι οι σκηνές λαμβάνουν χώρα πάνω σε ένα κρεβάτι, ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται τέτοιου είδους υλικό να επηρεάσει κατά λανθασμένο τρόπο τα παιδιά. «Στο μουσικό βίντεο, η Σακίρα εμφανίζεται ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι με τα χέρια της ανάμεσα στα πόδια της. Και οι δύο καλλιτέχνιδες βρίσκονται πάνω στο ίδιο κρεβάτι, ημίγυμνες, φορώντας μόνο πολύ αποκαλυπτικά φορέματα καθώς αγκαλιάζονται», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του RTurk. Επίσης, λίγο πιο κάτω αναφέρεται ότι οι δύο γυναίκες βρίσκονταν σε υπερβολικά μεγάλη εγγύτητα καθώς και ότι οι δύο γυναίκες βρίσκονταν διαρκώς ξαπλωμένες ή αγγίζαν η μία την άλλη. «Θα πρέπει να θεωρηθεί ότι αυτός ο ερωτικός χορός και οι κινήσεις που απαθανατίζονται στο βιντεοκλίπ είναι εικόνες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσκληση σε ομοφυλοφιλία και ότι ενδέχεται να αποτελέσουν πρότυπο για τα παιδιά και τους νέους». Τα δύο ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, το Show Tv και το Dream TV, πρόκειται να καταβάλουν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν.

H προσπάθεια λογοκρισίας δεν περιορίζεται φυσικά στην τηλεόραση. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal η Τουρκία κινδυνεύει να γίνει ένας από τους σκληρότερους λογοκριτές και του Διαδικτύου. Το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το «Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης», εισήγαγε πλήθος νόμων που επιτρέπουν στις Αρχές να εμποδίζουν την πρόσβαση σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιθυμούν, αλλά και να συλλέγουν τα στοιχεία από την ιντερνετική δραστηριότητα που έχει οποιοσδήποτε χρήστης. Στα τέλη Μαρτίου, η Τουρκία μπλόκαρε συνολικά την πρόσβαση προς τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, επί δύο εβδομάδες, ενώ και το YouTube παρέμενε μπλοκαρισμένο από τις 27 Μαρτίου. Με προχθεσινή δικαστική απόφαση το δικαστήριο της Αγκυρας ήρε την απαγόρευση πρόσβασης.

Τέλος, οι πάροχοι υπηρεσιών Ιντερνετ της Τουρκίας, όπως η Turk Telecommunikasyon A.S., στην οποία η κυβέρνηση διαθέτει ποσοστό 30%, έχουν την τελειότερη τεχνολογία παρακολούθησης που τους επιτρέπει να φιλτράρουν τις αναρτήσεις και να αναγνωρίζουν ποιος τις έχει κάνει.