ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη γιορτάζει

Η Ευρώπη γιορτάζει

 Τις εορταστικές εκδηλώσεις για την «Ημέρα της Ευρώπης» άνοιξαν νωρίτερα σήμερα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ο δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβεράιτ και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη γερμανική πρωτεύουσα Παναγιώτης Ζωγράφος.

Τόσο δήμαρχος όσο κι ο Έλληνας διπλωμάτης αναφέρθηκαν στο ευρωπαϊκό όραμα και ανέδειξαν την ανάγκη για μια πιο κοινωνική Ευρώπη, η οποία θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ανεργίας και θα εμπεδωθεί στην συνείδηση των πολιτών ως ένας χώρος αλληλεγγύης, πλουραλισμού και ισότητας.

Ο κ. Βόβεράιτ επαίνεσε την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει επιτύχει με τη βοήθεια της Ευρώπης και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν, ακόμη και αν θεωρούν ότι οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο βρίσκονται πολύ μακριά και δεν έχουν άμεση επίδραση στη ζωή τους. Ευχή μου – ουδέτερα- ψηφίστε δημοκρατικά. Αυτό είναι το σημαντικό, κατέληξε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να μην επιτρέψουν σε ακροδεξιές δυνάμεις και σε εχθρούς της δημοκρατίας να βρουν χώρο έκφρασης στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζωγράφος τόνισε ότι είναι σημαντικό να καταφέρει η Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση αξιοπιστίας της και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Αναφερόμενος δε στην ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου, σημείωσε ότι κατεβλήθη προσπάθεια να τεθούν ζητήματα τα οποία αγγίζουν την καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη- κυρίως η ανάπτυξη και η απασχόληση.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Ημέρα της Ευρώπης» στην Πλατεία των Παρισίων μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου έχουν στηθεί περίπτερα από τη γερμανική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από πολλές χώρες- μέλη της ΕΕ, στα οποία προσφέρεται ενημερωτικό υλικό για την Ευρώπη και τις εκλογές, αλλά και τοπικά προϊόντα.

Την εκδήλωση άνοιξε ελληνικό μουσικό συγκρότημα και συγκρότημα παραδοσιακών χορών.