ΚΟΣΜΟΣ

Για χάρη της Κίνας η Νορβηγίδα πρωθυπουργός έκλεισε την πόρτα στον Δαλάι Λάμα

Για χάρη της Κίνας η Νορβηγίδα πρωθυπουργός έκλεισε την πόρτα στον Δαλάι Λάμα

Η Νορβηγία χαρακτήρισε σήμερα απαραίτητη "θυσία" για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κίνα την απόφαση που έλαβε η κυβέρνησή της τα στελέχη της να μην συναντηθούν με τον Δαλάι Λάμα, τον οποίο υποδέχθηκε ωστόσο σήμερα το κοινοβούλιο.

"Εδώ και τέσσερα χρόνια βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει καμία πολιτική επαφή με τις κινεζικές αρχές. Αυτό καθιστά αδύνατο έναν διάλογο για τα μεγάλα και δύσκολα θέματα, όπως το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ στον ραδιοσταθμό NRK.

"Είναι επομένως μια απαραίτητη θυσία για να δείξουμε στην Κίνα ότι κρίνουμε σημαντικό να έχουμε έναν διάλογο μαζί της", πρόσθεσε η πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την άρνηση της νορβηγικής κυβέρνησης να συναντήσει τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη των θιβετανών βουδιστών κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί αυτήν την εβδομάδα στο Όσλο με την ευκαιρία της 25ης επετείου από τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης.

Μετά την απονομή το 2010 του Νόμπελ Ειρήνης στον Κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό, οι κινεζικές αρχές σταμάτησαν κάθε επαφή σε υψηλό επίπεδο με τους Νορβηγούς ομολόγους τους.

Η Επιτροπή απονομής των Νόμπελ είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε πολιτική εξουσία, αν και τα πέντε μέλη της διορίζονται από το κοινοβούλιο.

Μολονότι και οι δύο έχουν διατελέσει στο παρελθόν πρόεδροι της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας με το Θιβέτ, ούτε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών ούτε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, ούτε κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης δεν θέλησε να συναντήσει τον Δαλάι Λάμα κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Νορβηγία.

Την ίδια ώρα η Κίνα είχε πολλαπλασιάσει τις προειδοποιήσεις της όσον αφορά την υποδοχή που θα επιφυλασσόταν από το Όσλο στον Δαλάι Λάμα, τον οποίο το Πεκίνο θεωρεί "αυτονομιστή".

Ωστόσο τον πνευματικό ηγέτη των Θιβετανών βουδιστών υποδέχθηκαν σήμερα στο κοινοβούλιο βουλευτές μέλη της επιτροπής για το Θιβέτ η οποία εκπροσωπεί όλα τα πολιτικά σχήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της δεξιάς κυβέρνησης.

Κατά την υποδοχή του στην κύρια είσοδο του κοινοβουλίου, ενώ για ένα χρονικό διάστημα ετίθετο το ερώτημα αν θα του έλεγαν να εισέλθει από μια υπηρεσιακή είσοδο, ο Δαλάι Λάμα δήλωσε ότι είναι "θαυμαστής του δημοκρατικού συστήματος".

Η κοινή γνώμη της χώρας επέκρινε την απουσία μιας συνάντησης του Δαλάι Λάμα με κάποιον υπουργό. Πολλοί στηλίτευσαν την "δειλία" της κυβέρνησης και την απόφασή της να θυσιάσει τις αξίες της στον βωμό οικονομικών συμφερόντων.