ΚΟΣΜΟΣ

Βίαιες συγκρούσεις στο Καράκας

10s8venezuela
10s8ven1

ΚΑΡΑΚΑΣ. Συγκρούσεις με τις δυνάμεις της αστυνομίας σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Καράκας, μετά την εκκένωση τεσσάρων αυτοσχέδιων κατασκηνώσεων αντιπάλων της κυβέρνησης του προέδρου Μαδούρο, με τις Αρχές να αναφέρουν τον θάνατο ενός αστυνομικού.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και άνδρες του στρατού της Βενεζουέλα κινήθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης εναντίον των κατασκηνώσεων συλλαμβάνοντας 243 άτομα, φοιτητές στην πλειονότητά τους. Οι δύο από τις κατασκηνώσεις είχαν στηθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ οι άλλες δύο βρίσκονταν σε εύπορες συνοικίες του Καράκας, προπύργια της αντιπολίτευσης στο βολιβαριανό κίνημα του εκλιπόντος προέδρου Τσάβες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλα, Μιγουέλ Τόρες, παρουσίασε στα ΜΜΕ αυτοσχέδιους όλμους, όπλα και βόμβες μολότοφ, τα οποία είχαν κατασχέσει οι Αρχές από τις κατασκηνώσεις. «Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν την ύπαρξη επιχειρησιακού σχεδίου», είπε ο υπουργός, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για την ειρηνική φύση του κινήματός της.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, την ώρα που εγκαινίαζε νέες εργατικές κατοικίες στην πρωτεύουσα, ο πρόεδρος Μαδούρο ανέφερε ότι ο νεκρός αστυνομικός έπεσε θύμα ελεύθερου σκοπευτή στην αστική συνοικία Τσακάο, κοντά στα γραφεία του ΟΗΕ. «Ο νεκρός προστάτευε τη συνοικία του Τσακάο και σκοτώθηκε ύπουλα από αυτούς τους ακροδεξιούς δολοφόνους», δήλωσε ο πρόεδρος Μαδούρο. Σαράντα δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων κατά του Μαδούρο, αλλά και άλλων κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, τον Φεβρουάριο.

Η κατασταλτική επιχείρηση κατά των κατασκηνωτών συνέπεσε με την έναρξη της συζήτησης στο Κογκρέσο της Ουάσιγκτον για την επιβολή εμπορικών κυρώσεων εναντίον ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης Μαδούρο. Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστήριξε, όμως, στη συζήτηση της πρότασης στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, ότι η επιβολή κυρώσεων θα ήταν πρόωρη, καθώς ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης Μαδούρο και στελεχών της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα συνεχίζεται.

Η Ρομπέρτα Τζάκσον, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου, αποκάλυψε πως ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα έχουν απευθύνει έκκληση στις ΗΠΑ να μην επιβάλουν κυρώσεις. «Το αίτημά τους βασίστηκε στην εκτίμηση ότι μία τέτοια πρωτοβουλία από την Ουάσιγκτον θα καταδίκαζε τις συνομιλίες», είπε η κ. Τζάκσον.

Διχασμένη αντιπολίτευση

Βαθιά διχασμένη εμφανίζεται, πάντως, και η ίδια η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, με την πιο μαχητική της πτέρυγα -τους φοιτητές- να απέχει από τις συνομιλίες, τις οποίες χαρακτηρίζουν τέχνασμα του Μαδούρο με στόχο τον αποπροσανατολισμό της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα ξεπερνά το 60%, ενώ ελλείψεις σημειώνονται ακόμη και σε βασικά αγαθά, όπως ζάχαρη, γάλα και χαρτί υγείας.