ΚΟΣΜΟΣ

Με νέες κυρώσεις απειλούν τη Μόσχα, Μέρκελ και Ολάντ

Με νέες κυρώσεις απειλούν τη Μόσχα, Μέρκελ και Ολάντ

Η Γερμανία και η Γαλλία θα επιβάλλουν "τις απαραίτητες συνέπειες" αν οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαϊου στην Ουκρανία δεν διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο, αναφέρουν σε σημερινή κοινή ανακοίνωσή τους η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την έκδοση της ανακοίνωσης η Μέρκελ είπε ότι αν αποτύχουν οι εκλογές της 25ης Μαϊου "είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας".

Στην ανακοίνωσή τους, οι δύο ηγέτες αναφέρουν: "Αν δεν διεξαχθούν οι διεθνώς αναγνωρισμένες εκλογές, αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας. Η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν ότι αν συμβεί αυτό, τότε οι συνέπειες (για τη Ρωσία) θα είναι αυτές που αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 6 Μαρτίου του 2014".

Αυτή ήταν μία σαφής αναφορά στο τρίτο στάδιο των κυρώσεων, ειδικά των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τις οποίες αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ στις 6 Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, η Γερμανία και η Γαλλία κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην ουκρανική κρίση να ξεκινήσουν τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών δυνάμεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία (ΟΑΣΕ) στην Ευρώπη το αργότερο μέχρι τις 15 Μαϊου.

Επίσης, κάλεσαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να τερματίσουν τις βίαιες ενέργειες.