ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο απομάκρυνσης ομογενών

Σχέδιο απομάκρυνσης ομογενών

Η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την απομάκρυνση των ομογενών μας σε περίπτωση γενίκευσης του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία, ενημέρωσε την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Διασποράς της Βουλής, που συνήλθε εκτάκτως με αφορμή την ένταση των συγκρούσεων σε περιοχές όπου καταγράφεται έντονη παρουσία του ομογενειακού στοιχείου, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα αποδήμων κ. Ακης Γεροντόπουλος, προσθέτοντας πάντως πως «τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει μόνο για την Ουκρανία αλλά για τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, όπου υπάρχουν Ελληνες».

Κινδυνεύουν πράγματι να γίνουν στόχος εθνικιστικών διώξεων οι ομογενείς μας;

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει φόβος, ούτε καταγράφεται ανθελληνικό αίσθημα από πλευράς αντιπάλων. Παρατηρούν τα γεγονότα με κάποια ανησυχία αλλά παραμένουν ενωμένοι και μακριά από αυτή την αντιπαράθεση», δήλωσε στην «Κ» πηγή στο Κίεβο, που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην εμπόλεμη περιοχή με εστιασμένο το ενδιαφέρον στους ελληνικής καταγωγής πληθυσμούς στις «φλεγόμενες» περιοχές.

«Οι Ελληνες υπήρξαν ανέκαθεν και παραμένουν ένα υγιέστατο και πολύ αξιόλογο στοιχείο της Ουκρανίας. Δεν εμπλέκονται σε εθνοτικές διενέξεις και στην καθημερινή ζωή διαπιστώνει πολύ εύκολα κανείς την πάρα πολύ θετική προδιάθεση των Ουκρανών, είτε Ουκρανόφωνοι είναι αυτοί είτε Ρωσόφωνοι. Δεν υπάρχει, επομένως, λόγος να στραφούν εναντίον τους», είπε.

Διάσπαρτοι σε όλη σχεδόν τη χώρα, με μεγάλα κέντρα συσπείρωσής τους διαχρονικά τη Μαριούπολη, την Οδησσό, την Κριμαία, αλλά και το Κίεβο, οι περίπου 100.000 ελληνικής καταγωγής (απογραφή 1991-92) -κατά την ομοσπονδία τους περισσότεροι από 250.000- αποτελούν σήμερα τη 10η σε πληθυσμό, από τις 120 συνολικά εθνότητες που ζουν με θεσμικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην Ουκρανία.

Αδιάψευστοι μάρτυρες της διαχρονικής παρουσίας είναι (και) τα υπέροχα κτίρια, σπουδαίων Ελλήνων που έζησαν και μεγαλούργησαν ή συνδέθηκαν με την ιστορία, όπως των Ζωσιμάδων στην πόλη Νίζνα, κοντά στο Κίεβο, το σπίτι του Μαρασλή αλλά και εκείνο της Φιλικής Εταιρίας στην Οδησσό, «όπου δεν υπάρχει πέτρα που να μην τη σηκώσεις και να βρεις ίχνη ελληνισμού». Στην έπαυλη του Λάμπρου Κατσώνη, το επονομαζόμενο «Ανάκτορο της Λιβαδειάς» στην Κριμαία υπογράφηκε η συμφωνία της Γιάλτας από τους Τσώρτσιλ, Ρούσβελτ και Στάλιν, ενώ στη Μαριούπολη λειτουργούν πολιτιστικά κύτταρα ελληνισμού, σύγχρονα διαγνωστικά ιατρικά κέντρα με χρήματα Ελλήνων επιχειρηματιών που συνεισέφεραν για να κρατηθεί το ελληνικό στοιχείο στις πατρογονικές του εστίες.

«Αυτό που πρέπει να ξέρουμε και να κάνουμε είναι να κρατάμε χαμηλούς τόνους, να μείνουμε μακριά από τις αντιπαραθέσεις και το έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής. Δεν έχουμε λόγους να εμπλακούμε. Από εκεί και πέρα ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί», τόνισε η ίδια πηγή.

Εθνικά αγχώδεις εκστρατείες τύπου «Χρυσόμαλλο Δέρας», όπως αυτή στις αρχές της δεκαετίας του ’90 για τους Ελληνες της Αμπχαζίας, και στη συνέχεια άλλες για τη μετεγκατάσταση ομογενών από τη Γεωργία, νότια Ρωσία, κ.α. δεν πρέπει να επαναληφθούν, με μοναδική ευκολία.

Τότε πανηγυρίσαμε γιατί θεωρήσαμε ότι πράξαμε ως έθνος το χρέος μας, όμως περιοχές ολόκληρες σε γεωστρατηγικής σημασίας σημεία, άδειασαν, από το δραστήριο ελληνικό στοιχείο το οποίο εγκαταστάθηκε, κυρίως, σε παραπήγματα της Θράκης. Ετσι η Ελλάδα απώλεσε το ισχυρό της προγεφύρωμα στη Μαύρη Θάλασσα, και πιο πέρα, που τόσο χρήσιμο θα μπορούσε να αναδειχθεί στο μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι που άνοιξε στη συνέχεια.