ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιωτικές νίκες του Ασαντ λίγο πριν από τις εκλογές

Στρατιωτικές νίκες του Ασαντ λίγο πριν από τις εκλογές

Στρατιωτικές νίκες σημειώνει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ τις τελευταίες ημέρες, χωρίς επ’ ουδενί αυτό να σημαίνει ότι έχουν χαθεί τα πάντα για το στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών ανταρτών. Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, εκκενώθηκαν τμήματα της παλιάς πόλης της Χομς, της «πρωτεύουσας της επανάστασης», από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που την είχαν καταλάβει εδώ και μήνες. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας μοναδικής συμφωνίας με την οποία ο έλεγχος της πόλης επιστρέφει στις κυβερνητικές δυνάμεις και μάλιστα λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, που θα δουν για ακόμα μία φορά αδιαφιλονίκητο κυρίαρχο τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.  

Δύο χρόνια μετά την έναρξη του αποκλεισμού της Χομς από τις δυνάμεις του προέδρου Ασαντ, αντάρτες αλλά και άμαχος πληθυσμός εγκατέλειψαν την Παλιά Πόλη της Χομς και τα περίχωρά της με λεωφορεία. Προορισμός τους οι ανταρτοκρατούμενες περιοχές του Βορρά.

Βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αντικαθεστωτικοί απαθανάτισαν ομάδες μαχητών με τα πρόσωπα καλυμμένα με λευκά και μαύρα μαντίλια να περπατούν προς τα πράσινα λεωφορεία που τους περιμέναν. Κάποιοι κρατούσαν σακίδια και ελαφρύ οπλισμό. Στο τέλος επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία υπό το άγρυπνο βλέμμα αστυνομικών δυνάμεων συνοδευόμενοι από ένα λευκό αυτοκίνητο του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι 400 από τους 1.200 ανθρώπους που βρίσκονταν στην Παλιά Πόλη την εγκατέλειψαν, ενώ ο κυβερνήτης Ταλάλ αλ Μπαραζί δήλωσε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία πως όσοι εφυγαν από τη Χομς πρόκειται να μεταφερθούν στην πόλη Νταρ αλ Κεμπίρα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτικών δυνάμεων.

Ωστόσο, παρά τη σαφή στρατιωτική νίκη του στρατοπέδου του Ασαντ, η κατάσταση δεν είναι τόσο αλγεινή για τους αντάρτες. Αντιθέτως, ενισχύονται από τη Δύση. Η αντιπροσωπεία των Σύρων αντικαθεστωτικών που βρίσκεται τις ημέρες αυτές στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να ζητήσει ενίσχυση της αμερικανικής βοήθειας, έλαβε από την κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα το στάτους «ξένης διπλωματικής αποστολής» αλλά και τη δέσμευση ότι θα της χορηγηθεί βοήθεια 27 εκατομμυρίων δολαρίων σε μη στρατιωτικό υλικό. Οι κινήσεις αυτές, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν στόχο να ενισχύσουν το κύρος των πολέμιων του Σύρου προέδρου, κάτι το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο σε μια στιγμή που η κυβέρνηση της Συρίας καταγράφει σημαντικές στρατιωτικές νίκες. Ταυτόχρονα, όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαρακτηρισμός των Σύρων ανταρτών ως «ξένης διπλωματικής αποστολής» δεν μεταβάλλει τη θέση του Λευκού Οίκου να μην εμπλακεί περισσότερο στη συριακή διαμάχη.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες, η Γαλλία έχει ήδη καταλήξει στο προσχέδιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία η Συρία θα παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, έτσι ώστε να μη «θίγει καμία από τις ευαισθησίες των Ηνωμένων Πολιτειών» που δεν έχουν υπογράψει το καταστατικό της Ρώμης και γενικότερα είναι παρά πολύ προσεκτικές, φοβούμενες την περίπτωση όπου μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα μπορούσαν να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου.