ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιο SOS για τις Νιγηριανές

Παγκόσμιο SOS για τις Νιγηριανές

Υστερα από μία παγκόσμια εκστρατεία διαμαρτυρίας για τις 200 και πλέον απαχθείσες μαθήτριες στη Νιγηρία από την οργάνωση Μπόκο Χαράμ, τις μαζικές διαδηλώσεις και την κινητοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον διεθνών ηγετών, η κυβέρνηση της χώρας, συνεπικουρούμενη από Ουάσιγκτον και Λονδίνο, αποφάσισε να δράσει. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκουντλάκ Τζόναθαν χαιρέτισε την αποστολή βοήθειας από τις δύο χώρες, που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των κοριτσιών.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αμπούτζα ανακοίνωσε ότι ομάδα Αμερικανών ειδικών αφίχθη στη χώρα, χωρίς να διευκρινίζει την ακριβή σύνθεση της αποστολής.

Νωρίτερα πάντως Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προαναγγείλει ότι η Ουάσιγκτον θα στείλει στρατιώτες και εμπειρογνώμονες του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI.

Γαλλία και Κίνα έχουν προσφέρει εξάλλου εξοπλισμό δορυφόρων για να συνδράμουν την ανεύρεση των κοριτσιών που απήχθησαν. Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR) ανέφερε την Παρασκευή ότι εκτός από τις απαγωγές, που προκάλεσαν το διεθνές ενδιαφέρον για τη δράση της οργάνωσης, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ευρύτερη εκστρατεία της Μπόκο Χαράμ. «Η βία και η συχνότητα των επιθέσεων είναι πρωτόγνωρη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Οι πιο πρόσφατες επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ σημειώθηκαν σε απομακρυσμένες περιοχές στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου ιδρύθηκε η Μπόκο Χαράμ πριν από μια δεκαετία και 1.600 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από την αρχή του χρόνου. Στην Πολιτεία του Μπόρνο οι επιθέσεις είναι στην ημερησία διάταξη και τα συνήθη θύματα ανυπεράσπιστοι πολίτες. «Ορισμένοι έχουν δει φίλους και συγγενείς να πέφτουν σε τυχαία μπλόκα στον δρόμο και να εκτελούνται εν ψυχρώ», εξήγησε η UNHCR. «Οι άνθρωποι μιλάνε για πυρπόληση σπιτιών και χωραφιών ή ρίψη χειροβομβίδων σε πολυσύχναστες αγορές, στις οποίες σκοτώνονται άμαχοι και ζώα», προστίθετο στην ανακοίνωση. Η Μπόκο Χαράμ έχει διακηρύξει ότι πολεμά για τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στον μουσουλμανικό Βορά της χώρας.

Ορισμένοι στις βαθιά συντηρητικές βορειοανατολικές περιοχές της Νιγηρίας έχουν διατυπώσει την υποστήριξή τους για μία κοινωνία, η οποία θα λειτουργεί με βάση τη σαρία ή τον ισλαμικό νόμο. Ειδικοί όμως εκτιμούν ότι η Μπόκο Χαράμ έχει απολέσει τα ερείσματά της στον πληθυσμό εξαιτίας της αδυσώπητης εκστρατείας της κατά αμάχων. Η πιο πρόσφατη σφαγή στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στην πόλη Γκαμπόρου Νγκάλα, στα σύνορα με το Καμερούν. Ενοπλοι ισλαμιστές γάζωσαν την πόλη και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον πολιτών, που προσπαθούσαν να διαφύγουν, ενώ πυρπόλησαν ολόκληρες οικογένειες στα σπίτια τους.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αμπούτζα την περασμένη εβδομάδα ο Τζόναθαν προέβη στην πρόβλεψη ότι οι απαγωγές θα είναι «η αρχή του τέλους της τρομοκρατίας στη Νιγηρία». Η αποτυχία της χώρας να αναχαιτίσει τη βία έχει εγείρει ερωτήματα κατά πόσον μπορεί να εξουδετερώσει την οργάνωση χωρίς εξωτερική βοήθεια. Η Νιγηρία είναι μεν η πολυπληθέστερη χώρα και πλουσιότερη οικονομία της Αφρικής, με το μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό, αλλά ο στρατός της έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αποτελεσματικότητά του αμφισβητείται έντονα.