ΚΟΣΜΟΣ

Στη σκιά του σκανδάλου Ζούμα οι νοτιοαφρικανικές εκλογές

Στη σκιά του σκανδάλου Ζούμα οι νοτιοαφρικανικές εκλογές

Οι πρώτες εκλογές μετά τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα διεξήχθησαν στη Νότια Αφρική την εβδομάδα που πέρασε. Την Τετάρτη οι Νοτιοαφρικανοί ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες μετά μία μακρά προεκλογική εκστρατεία εν μέσω σκανδάλων που έπληξαν τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Ζούμα. Ομως η τελευταία προεκλογική περίοδος που κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αποκάλυψε τα εσωτερικά ρήγματα και τις διχόνοιες στο κυβερνών Κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, κατέστησε σαφέστερη τη διαρκώς μειούμενη δημοτικότητα του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα.

Την Τετάρτη, όπως ανέφεραν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι Νοτιοαφρικανοί προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα πολλές ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες με πραγματικό πάθος όχι τόσο για να επιλέξουν κάποιο από τα κόμματα όσο για να δείξουν τη δυσφορία τους με το Κόμμα του Αφρικανικού Κογκρέσου, του απελευθερωτικού κινήματος που κυβερνά τη χώρα από το τέλος του απαρτχάιντ το 1994 μέχρι και σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια, αλλά ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, το κόμμα βρίσκεται στη δίνη των σκανδάλων. Αν τελικά επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει μεν τις εκλογές αλλά με λιγότερες ψήφους απ’ ό,τι στο παρελθόν. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, το Κόμμα του Αφρικανικού Κογκρέσου ελάμβανε το 62,5%.

Επίσης, έχουν μεσολαβήσει πέντε γενικές εκλογές από την κατάργηση του απαρτχάιντ και τη γέννηση της δημοκρατικής Νότιας Αφρικής. Σε τούτη την εκλογική αναμέτρηση ψηφίζει για πρώτη φορά η γενιά αυτών που «γεννήθηκαν ελεύθεροι», όσοι, δηλαδή, ήλθαν στον κόσμο μετά το 1994. Εντούτοις, το Κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη μνήμη ως βασικό ψηφοθηρικό όπλο προκειμένου να προσελκύσει τους πιο ηλικιωμένους ψηφοφόρους.

Αλλο κόμμα που συμμετείχε στις εκλογές είναι αυτό των «Μαχητών της Οικονομικής Ελευθερίας» που ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες από τον Τζούλιους Μαλέμα, πρώην αρχηγό της νεολαίας του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου. Πρόκειται για έναν κομματικό σχηματισμό που συγκεντρώνει κυρίως τις ψήφους των δυσαρεστημένων και απογοητευμένων από την πορεία της χώρας νέων ψηφοφόρων και ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις του περιλαμβάνεται η κρατικοποίηση των ορυχείων και άλλων οικονομικών πόρων. Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων λάμβανε 4,7%. Το βασικό, όμως, κόμμα της αντιπολίτευσης είναι η Δημοκρατική Συμμαχία, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τους πολιτικούς αναλυτές επρόκειτο να καταγράψει καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που συγκέντρωσε το 2009. Εχοντας εστιάσει το προεκλογικό της μήνυμα στην ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας κατάφερε να αυξήσει την εκλογική της βάση πέρα από τους λευκούς Νοτιοαφρικανούς και να προσελκύσει ψηφοφόρους μεταξύ των μεσοαστών μαύρων, αγγίζοντας το 23,3%.

Ωστόσο οι εκλογές της περασμένης εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν με έντονο το «άρωμα σκανδάλου», καθώς η αρχή πάταξης της διαφθοράς της Νότιας Αφρικής έδωσε πριν από λίγο καιρό στη δημοσιότητα μία έκθεση στην οποία περιγράφεται πως ο πρόεδρος Ζούμα διασπάθισε 23 εκατ. δολάρια από δημόσιους πόρους προκειμένου να ανακαινίσει την έπαυλή του στη Νκάντλα. Οι βελτιώσεις που πραγματοποιήθηκαν περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός ορνιθώνα, ενός αμφιθεάτρου και μιας πισίνας. Δημοσκοπικά καταγράφεται ότι το σκάνδαλο αποξένωσε πολλούς από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Κόμματος του Αφρικανικού Κογκρέσου και αποτελεί έναν από τους λόγους που το κόμμα παρουσιάζει φθορά. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις αναμενόταν να συγκεντρώσει το 64% των ψήφων, λίγο χαμηλότερο ποσοστό από το 66% που είχε συγκεντρώσει πριν από πέντε χρόνια. Ωστόσο η δημοτικότητα του προέδρου Ζούμα έπεσε από το 65% στις 11 Μαρτίου στο 58%. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των βελτιώσεων που πραγματοποίησε στην κατοικία του, υποστηρίζοντας ότι η έντονη κριτική που του ασκείται είναι άδικη αν λάβει κανείς υπόψη τη σημασία που έχει η προστασία ενός αρχηγού κράτους.