ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ-Ολάντ απειλούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις

Μέρκελ-Ολάντ απειλούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις

Η Γερμανία και η Γαλλία δήλωσαν σήμερα έτοιμες να επιβάλουν νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας αν οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαϊου στην Ουκρανία δεν διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να υποστηρίξουν την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας–στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, των οικονομικών υπηρεσιών και της τεχνολογίας– όπως αυτές καθορίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 6 Μαρτίου του 2014.

Ταυτόχρονα, η Γερμανία και η Γαλλία κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην ουκρανική κρίση να ξεκινήσουν τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών δυνάμεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία (ΟΑΣΕ) στην Ευρώπη το αργότερο μέχρι τις 15 Μαϊου.

Επίσης, κάλεσαν τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μεσολαβήσει προσωπικά για να διασφαλίσει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Ουκρανία. Η Μέρκελ είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος έχει κάνει ενθαρρυντικά βήματα απευθυνόμενος στους φιλορώσους ενόπλους τους οποίους κάλεσε να αναβάλουν το αυριανό δημοψήφισμα.

"Αλλά ο ρώσος πρόεδρος πρέπει να δώσει περισσότερα σημάδια αποκλιμάκωσης", δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος.
Ο Ολάντ πρόσθεσε ότι μαζί με την Μέρκελ κάνουν ό,τι μπορούν για να εξηγήσουν στον Πούτιν ποιός είναι ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία.

"Υπάρχει μία ευρωπαϊκή θέση", είπε ο Ολάντ, διαψεύδοντας έτσι τους ισχυρισμούς της Πολωνίας ότι η Γερμανία δεν κάνει αρκετά για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild, ο πολωνός πρόεδρος Μπρονισλάβ Κομορόφσκι δήλωσε: "Δεν κατανοώ ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι Γερμανοί βλέπουν τη Ρωσία. Είναι προτιμότερο να σβήσεις τώρα την φωτιά παρά να περιμένεις από μία μεγαλύτερη να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες. Δεν μπορούμε απλώς να καθόμαστε και να παρακολουθούμε όταν μία χώρα (η Ουκρανία) δέχεται εκβιασμό με βαρβαρότητα και στρατιωτική ισχύ μπροστά στο κατώφλι μας".