ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 15 νεκροί σε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Κονγκό

Τουλάχιστον 15 νεκροί σε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Κονγκό

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 24 τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων προκαλώντας πανικό, σε ένα κατάμεστο γήπεδο ποδοσφαίρου στην Κινσάσα πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με μια πηγή της αστυνομίας και ένα τοπικό κυβερνητικό αξιωματούχο. Οι οπαδοί της ομάδας από την Κινσάσα εξαγριώθηκαν την Κυριακή το βράδυ, καθώς η ομάδας τους ηττήθηκε με 1-0 από μια ομάδα από την ανατολική πόλη Λουμπουμπάσι σε ένα σημαντικό ποδοσφαιρικό αγώνα, όπως ανέφερε ο Εμμάνουελ Ακουέτ ένας τοπικός υπουργός στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

«Τέσσερις αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από οπαδούς. Όταν έκαναν χρήση δακρυγόνων, προκλήθηκε πανικός και άτακτη φυγή των θεατών με αποτέλεσμα να προκληθούν οι θάνατοι» είπε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος. Εικόνες από ένα τοπικό τηλεοπτικό σταθμό έδειξαν καπνό να υψώνεται από τις κερκίδες του σταδίου. Οι θεατές, "τυφλωμένοι" από τα δακρυγόνα άρχισαν να τρέχουν άτακτα σε διαφορετικές κατευθύνσεις με αποτέλεσμα κάποιοι να πέσουν και να προκληθεί συνωστισμός. Ο Ακουέτ δήλωσε ότι 15 άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία και άλλοι τουλάχιστον 24 τραυματίστηκαν. Μια πηγή της αστυνομίας η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί ανέβασε τον αριθμό των θυμάτων σε 18. Ένας αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο Ρόιτερς υπολόγισε ότι 14 πτώματα βρίσκονται σε πάγκους έξω από το κεντρικό νοσοκομείο στην Κινσάσα.

Ο πανικός και ο συνωστισμός είναι ένα συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια μαζικών συγκεντρώσεων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Τον περασμένο μήνα, τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν εξ αιτίας μιας διακοπής ρεύματος προκλήθηκε πανικός σε ένα πολυπληθές σημείο όπου διεξάγονταν μουσικό φεστιβάλ.