ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» σε κυρώσεις κατά της Μόσχας λέει η Σερβία, παρά τις δυτικές πιέσεις

«Όχι» σε κυρώσεις κατά της Μόσχας λέει η Σερβία, παρά τις δυτικές πιέσεις

Το Βελιγράδι δεν θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας παρά τις πιέσεις της Δύσης, ανέφερε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Η Σερβία δέχεται έντονες πιέσεις για να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Οι δυτικές χώρες ζητούν να προσαρμόσουμε την εξωτερική μας πολιτική με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σεβόμαστε τις ίδιες αρχές με την Ε.Ε., την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και το μόνο που μας διαφοροποιεί είναι το γεγονός ότι δεν θέλουμε να επιβάλουμε κυρώσεις κατά της Ρωσίας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Σερβίας σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο κ. Βούτσιτς απέφυγε να προβλέψει κατά πόσο η στάση αυτή θα επηρεάσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., παραδέχθηκε ωστόσο ότι «η Σερβία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης».

«Έκανα έκκληση στους δυτικούς πολιτικούς να γίνει σεβαστή η στάση της Σερβίας απέναντι στη Ρωσία που βασίζεται σε ηθικούς, παραδοσιακούς και οικονομικούς δεσμούς», ανέφερε ο κ. Βούτσιτς και υπενθύμισε ότι «η Σερβία βρέθηκε στο παρελθόν στη θέση της Ουκρανίας και αν αρχίσει να θέτει ερωτήματα στους δυτικούς πολιτικούς δύσκολα θα μπορέσουν να απαντήσουν».
 
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας σημείωσε ακόμη ότι «η πολιτική στοχεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά σέβεται τις φίλες χώρες που δεν της επέβαλαν κυρώσεις και δεν τη βομβάρδισαν».