ΚΟΣΜΟΣ

Ανταλλαγή θέλει η Μπόκο Χαράμ

Ανταλλαγή θέλει η Μπόκο Χαράμ

Διατεθειμένος να ανταλλάξει τις μαθήτριες που απήχθησαν από μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ με συντρόφους του που κρατούνται από τις νιγηριανές αρχές εμφανίστηκε χθες ο ηγέτης των φανατικών ισλαμιστών, Αμπουμπακάρ Σεκάου. Σε βίντεο της οργάνωσης, που έφτασε στα χέρια του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Σεκάου ισχυρίζεται πως πολλές από τις διακόσιες και πλέον απαχθείσες μαθήτριες ασπάστηκαν το Ισλάμ. Στο βίντεο, που διαρκεί 17 λεπτά, εμφανίζονται περί τα 130 κορίτσια, που φορούσαν μαύρο ή γκρίζο τσαντόρ, να προσεύχονται στα αραβικά, προτού εμφανιστεί μπροστά στην κάμερα ο Σεκάου, φορώντας στρατιωτική στολή και κρατώντας τουφέκι καλάσνικοφ.

Οι εξτρεμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ έχουν εξαπολύσει αιματηρή εκστρατεία για τη δημιουργία ισλαμικού κράτους στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας εδώ και πέντε χρόνια. Στις 14 Απριλίου εισέβαλαν σε γυμνάσιο του χωριού Τσιμπόκ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, και αιχμαλώτισαν τις άτυχες μαθήτριες την ώρα που έδιναν εξετάσεις. «Μπόκο Χαράμ» σημαίνει «απαγορεύεται η Δυτική Παιδεία». Η οργάνωση, που τάσσεται υπέρ της αυστηρής εφαρμογής του ισλαμικού νόμου (σαρία), διακηρύσσει ότι οι μαθήτριες δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στα θρανία, αλλά να παντρευτούν. Αρχικά, οι ένοπλοι ισλαμιστές συνέλαβαν 276 μαθήτριες, αρκετές από τις οποίες, ωστόσο, κατάφεραν να δραπετεύσουν. Οι περισσότερες από τις απαχθείσες πιστεύεται πως ήταν χριστιανές, αν και υπήρχαν ανάμεσά τους και αρκετές μουσουλμάνες.

Η πρώτη αντίδραση της νιγηριανής κυβέρνησης στην «προσφορά» του Σεκάου ήταν αρνητική. Εκπρόσωπος του προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν δήλωσε ότι δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες. Αργότερα, εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι «ανοιχτή σε κάθε ενδεχόμενο». Η Νιγηρία έχει στείλει δύο ταξιαρχίες προς αναζήτηση των κοριτσιών, ενώ αντιτρομοκρατικές ομάδες από ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ βοηθούν τις νιγηριανές αρχές στο έργο τους. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το βίντεο του Σεκάου μαρτυρεί διάθεση συνδιαλλαγής και ότι μία συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων είναι δυνατόν να επιτευχθεί. Οπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεχού Σάνι, ειδικός για θέματα ισλαμικής τρομοκρατίας στη Νιγηρία, η κυβέρνηση της χώρας είναι πιθανό να απελευθερώσει συγγενείς ηγετικών στελεχών της Μπόκο Χαράμ και απλά μέλη της οργάνωσης –όχι όμως και διευθυντικά στελέχη με αίμα στα χέρια τους– σε μια χειρονομία καλής θέλησης, με ταυτόχρονη απελευθέρωση μαθητριών.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε χθες τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να συμμετάσχουν σε σύνοδο κορυφής, με τη συμμετοχή αφρικανικών κρατών, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ. «Ζήτησα από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς να στείλουν αντιπροσωπείες ώστε να συνεργαστούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Ολάντ, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Αρμενία. Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας, στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν οι ηγέτες της Νιγηρίας, του Τσαντ, του Καμερούν, του Νίγηρα και του Μπενίν. Η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από ισχυρούς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας για τον τρόπο αντιμετώπισης της ισλαμικής απειλής και για την απροθυμία της να δεχθεί ισχυρότερη βοήθεια από τη Δύση.

Αίσθηση προκάλεσε ρεπορτάζ του CNN, στο οποίο μία από τις απαχθείσες μαθήτριες αφηγείται τις εμπειρίες της. «Προτιμούσαμε να πεθάνουμε από το να μας πάρουν μακριά. Τρέχαμε μέσα στο δάσος», αφηγείται με τη φρίκη στα μάτια της και τρεμάμενη φωνή η μαθήτρια που κατάφερε να αποδράσει από τους απαγωγείς της.