ΚΟΣΜΟΣ

Νέα τραγωδία με πρόσφυγες στη Μεσόγειο

Νέα τραγωδία με πρόσφυγες στη Μεσόγειο

ΡΩΜΗ. Νέα τραγωδία σημειώθηκε χθες το πρωί στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στη Λιβύη και την ιταλική νήσο Λαμπεντούζα, καθώς σκάφος που μετέφερε εκατοντάδες πρόσφυγες βυθίστηκε παρασέρνοντας στον θάνατο άγνωστο αριθμό επιβαινόντων. Τα σκάφη του ιταλικού Ναυτικού που έσπευσαν στην περιοχή διέσωσαν 240 άτομα, ανέσυραν από τη θάλασσα 14 σορούς, ενώ η ιταλική τηλεόραση έκανε λόγο για διακόσιους αγνοούμενους.

«Οι επιζώντες λένε ότι ταξίδευαν εκατοντάδες άτομα. Βρισκόμαστε επιτόπου και εργαζόμαστε αδιάκοπα», δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής της ακτοφυλακής της Λαμπεντούζα, Τζουζέπε Καναρίλε. Οι εθνικότητες, οι ηλικίες και το φύλο των επιβαινόντων δεν έγιναν γνωστά. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, σκάφος προσφύγων είχε βυθιστεί στα λιβυκά χωρικά ύδατα με αποτέλεσμα να πνιγούν τουλάχιστον σαράντα άτομα.

Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 20.000 άτομα έχουν πνιγεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη. Η κατακραυγή μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοικτά της Λαμπεντούζα τον Οκτώβριο οδήγησε σε αυξημένες περιπολίες, που ονομάστηκαν «mare nostrum». Στόχος των περιπολιών είναι η αποφυγή θανάτων στη θάλασσα.

«Η Ευρώπη δεν μας βοηθά. Υπάρχουν πολλοί νεκροί κοντά στη Λιβύη. Τα πλοία μας έχουν μεταβεί στην περιοχή, όπου βοηθούν τους μετανάστες που βρίσκουμε ζωντανούς και περισυλλέγουν τους νεκρούς», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο. Στην περιοχή έχουν σπεύσει τα πλοία «Σίριο» και «Γκρεκάλε» του ιταλικού πολεμικού ναυτικού με τη βοήθεια ταχυπλόων της ακτοφυλακής και εμπορικών πλοίων.

Η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρεμ, δήλωσε «σοκαρισμένη» από το νέο ναυάγιο και ζήτησε από όλες τις χώρες-μέλη να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια και αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. «Εχει έρθει η ώρα να γίνουν τα λόγια πράξεις», υπογράμμισε η κυρία Μάλμστρεμ. Η επίτροπος επανέλαβε το σχέδιο της Επιτροπής για άνοιγμα διόδων για νόμιμη μετανάστευση, για παροχή αδειών εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους και για επανεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες πλην των χωρών εισόδου, ώστε να μη στρέφονται στα δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

«Αν κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεχόταν να εγκαταστήσει στο έδαφός της μόλις μερικές χιλιάδες ανθρώπους, η βελτίωση θα ήταν σημαντική για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν προστασία, ενώ θα μειωνόταν η εισροή μεταναστών διαμέσου της Μεσογείου». Η επίτροπος εξέφρασε την απογοήτευσή της για το μικρό ενδιαφέρον που δείχνουν οι χώρες για τα μέτρα αυτά.

Επιχειρώντας να φθάσουν στην Ευρώπη, πρόσφυγες και μετανάστες ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές, ενώ οι αφίξεις παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις και αυξομειώσεις. Πριν από λίγα χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούσαν να φθάσουν στις Καναρίους Νήσους από τις ακτές της Δυτικής Αφρικής, ενώ τον τελευταίο καιρό, λόγω και της κατάρρευσης του λιβυκού κράτους μετά τον πόλεμο, πολλοί επιχειρούν το ταξίδι Λιβύη – ιταλικές ακτές. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, από τις αρχές της χρονιάς έχουν φθάσει στην Ιταλία 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες μέσω Λιβύης, δοκιμάζοντας τις αντοχές των κέντρων φιλοξενίας και των λοιπών υποδομών. «Η Λιβύη έχει πληρώσει το τίμημα. Τώρα είναι σειρά της Ευρώπης να πληρώσει», δήλωσε πρόσφατα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Λιβύης, Σαλάχ Μάζεκ.