ΚΟΣΜΟΣ

Με διακοπή στη διανομή φυσικού αερίου απειλεί την Ουκρανία η Gazprom

Με διακοπή στη διανομή φυσικού αερίου απειλεί την Ουκρανία η Gazprom

Η Gazprom θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία από την 3η Ιουνίου εάν το Κίεβο δεν προπληρώσει ως τότε τις οφειλές του για τον μήνα αυτό, σύμφωνα με τους νέους κανόνες για την προπληρωμή των παραδόσεων, διεμήνυσε σήμερα ο επικεφαλής του ρωσικού ομίλου Αλεξέι Μίλερ.

«Εάν η Ουκρανία δεν πληρώσει αυτές τις παραδόσεις, η Gazprom θα ενημερώσει πριν από την 3η Ιουνίου στις 10:00 το πρωί την ουκρανική πλευρά για την ποσότητα φυσικού αερίου που θα παραδώσει σύμφωνα με το ποσό που έχει προπληρώσει. Εάν δεν υπάρξει προπληρωμή, τότε η Ουκρανία θα παραλάβει μηδέν κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον Ιούνιο», είπε ο Μίλερ, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο επικεφαλής της Γκάζπρομ διευκρίνισε ότι η Μόσχα θα αποστείλει από αύριο στο Κίεβο εγγράφως τα στοιχεία για τις οφειλές της για τον Ιούνιο.

«Έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αυτό το λογαριασμό έως τα τέλη Μαΐου» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε παρατηρήσει εκ μέρους της Ουκρανίας μιας τέτοια προθυμία, και αυτό είναι άσχημο» προσέθεσε ο ίδιος.

«Διαθέτουν τα χρήματα για αυτό» επέμεινε. «Επιπλέον γνωρίζουμε ότι η Ουκρανία έχει λάβει χρήματα στο πλαίσιο της πρώτης δόσης του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» σημείωσε.