ΚΟΣΜΟΣ

Τραυματισμένη η υποστήριξη προς την Ε.Ε.

Τραυματισμένη η υποστήριξη προς την Ε.Ε.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η υποστήριξη προς την Ε.Ε., παρά τη μικρή βελτίωση, έχει ακόμη πολύ δρόμο για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα της Pew Research με τίτλο «Εύθραυστη ανάκαμψη της εικόνας της Ε.Ε.», που διενεργήθηκε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες – Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Βρετανία, από τις 17 Μαρτίου μέχρι τις 9 Απριλίου. Η έκθεση καταγράφει το κλίμα «ευρωσκεπτικισμού» που υπάρχει στη Γηραιά Ηπειρο λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Αναλυτικά:

Ενας στους τρεις Ελληνες έχει θετική γνώμη για την Ε.Ε., ισχυρή, ωστόσο, παραμένει η υποστήριξή τους στο ευρώ. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση, «οι Ελληνες, οι οποίοι έχουν υποφέρει περισσότερο από την οικονομική κάμψη, παραμένουν βαθιά επιφυλακτικοί για πολλές πτυχές του ευρωπαϊκού σχεδίου».

Οι Ιταλοί είναι περισσότερο επικριτικοί απέναντι στην Ε.Ε. και διχασμένοι ως προς το ευρώ, καθώς το 44% θέλει να επιστρέψει στη λιρέτα. Αντίθετα, στην Ελλάδα το σχετικό ποσοστό είναι 26% ενώ, στο 69%, η ελληνική υποστήριξη στο ευρώ είναι μικρότερη μόνο από της Γερμανίας, όπου ανέρχεται στο 72%.

Σημαντική είναι εξάλλου η βελτίωση των προσδοκιών για τις οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα τους επόμενους δώδεκα μήνες, καθώς το ποσοστό των απαισιόδοξων μειώθηκε στο 53% από 64% το 2013. Παραμένει, όμως, το υψηλότερο μεταξύ των επτά χωρών, ενώ ένα συντριπτικό 98% θεωρεί την ανεργία πολύ μεγάλο πρόβλημα. Παρά την υποστήριξη στο ευρώ, εξάλλου, μόνο το 17% των Ελλήνων θεωρεί ότι η οικονομική ενοποίηση έχει ευνοήσει την ελληνική οικονομία, ποσοστό που πάντως είναι κατά έξι μονάδες υψηλότερο σε σχέση με το 2013 (στη Γερμανία είναι 63%, και συνολικά 38%).

Το 85% των Ελλήνων εκτιμά ότι η Ε.Ε. δεν καταλαβαίνει τις ανάγκες των πολιτών της και 80% λένε ότι η φωνή τους δεν μετράει στην Ευρώπη. Μόλις ένας στους τρεις Ελληνες (ποσοστό 34% έναντι 33% πέρυσι) έχει θετική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε σχέση με 52% και στις επτά χώρες. Στους νέους, το ποσοστό βελτιώθηκε περισσότερο, από το 31% στο 39%. Μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., θετική γνώμη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το 26% των Ελλήνων. Τα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλότερα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο 22% και 17% αντίστοιχα.