ΚΟΣΜΟΣ

National Mall: «Μην πατάτε το γρασίδι»

National Mall: «Μην πατάτε το γρασίδι»

Το πάλαι ποτέ πλούσιο γρασίδι της «Εθνικής Δενδροστοιχίας», γνωστής ως National Mall, έχει φιλοξενήσει διαδηλώσεις Αφροαμερικανών υπέρ των πολιτικών τους δικαιωμάτων, εντυπωσιακές ρίψεις πυροτεχνημάτων και δεκαετίες πικνίκ επισκεπτών. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το National Mall, που σχεδιάσθηκε πριν από έναν αιώνα ως πράσινη έκταση, συνδετικός κρίκος μεταξύ των αγαπημένων μνημείων της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, θυμίζει περισσότερο έρημο.

Για τον λόγο αυτό, η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων, αρμόδια για τα μνημεία και τους χώρους πρασίνου της Ουάσιγκτον, προσπαθεί να διδάξει στα 30 εκατομμύρια που επισκέπτονται κάθε χρόνο το National Mall να πατούν όσο λιγότερο μπορούν πάνω στο γρασίδι.

Η τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα στο ήμισυ της έκτασης οδήγησε την Υπηρεσία Πάρκων να θεσπίσει νέους, αυστηρούς κανόνες, που περιλαμβάνουν περιορισμούς στις συναυλίες, ακόμη και σε πολυαγαπημένα αμερικανικά παιχνίδια, όπως το φρίσμπι και το φούτμπολ. Οι νέοι κανόνες προκάλεσαν συζήτηση γύρω από την ίδια τη χρήση των μνημείων.

Δαπάνη 40 εκατ. δολαρίων

«Το National Mall πρέπει να χρησιμοποιείται απ’ όσο περισσότερους πολίτες. Πρόκειται για το λίκνο της αμερικανικής άμεσης δημοκρατίας, αλλά η αλλαγή είναι δύσκολη για όλους, και για εμάς», λέει ο υπεύθυνος του Mall, Μπομπ Βόγκελ.

Ο νέος χλοοτάπητας, που τοποθετήθηκε στην πλευρά του Καπιτωλίου, αποτελεί τμήμα ευρύτερης ανακαίνισης, κόστους 40 εκατ. δολαρίων. Οι διοργανωτές συναυλιών και άλλων θεαμάτων, θα πρέπει από εδώ και στο εξής να καλύπτουν το έδαφος με ειδικούς προστατευτικούς μουσαμάδες, να αφαιρούν σκηνές και άλλες προσωρινές κατασκευές σε σύντομο χρονικό διάστημα και να φροντίζουν ώστε οι εξέδρες και τα πάλκα να μην ξεπερνούν συγκεκριμένες διαστάσεις και βάρος.

Την ανησυχία τους για τα νέα περιοριστικά μέτρα εξέφρασαν Αμερικανοί νομοθέτες σε επιστολή τους προς τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πάρκων, Τζόναθαν Τζάρβις. «Παρότι η διατήρηση του εθνικού αυτού θησαυρού είναι σημαντική, πρέπει να φροντίσουμε για την ανάδειξη του δημοκρατικού πνεύματος των μνημείων», ανέφερε στην επιστολή ο Τομ Λέιθαμ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Αϊόβα.

«Μετακόμιση»

Οι πρώτες «απώλειες» καταγράφηκαν ήδη. Το Εθνικό Φεστιβάλ Βιβλίου των ΗΠΑ, που διεξαγόταν στο National Mall εδώ και μία δεκαετία, αποφάσισε φέτος να «μετακομίσει» στο Συνεδριακό Κέντρο Ουόλτερ Ουάσιγκτον, αναφέροντας ότι αδυνατεί να καλύψει τις νέες δαπάνες που απαιτεί η Υπηρεσία Πάρκων.

Η Υπηρεσία διαχειρίζεται στην Ουάσιγκτον έκταση 4.000 στρεμμάτων, που ενώνει το Μνημείο Λίνκολν με το Καπιτώλιο, καθώς και την όχθη του Ποτόμακ και τους Κήπους του Συντάγματος. Το National Mall είναι μία μακρόστενη έκταση 1,6 χιλιομέτρων, που καταλήγει στη βάση του οβελίσκου του Ουάσιγκτον.

Δεν πρόκειται, όμως, για την πρώτη φορά που η φύση του National Mall τίθεται σε συζήτηση. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Ουάτ, είχε απαγορεύσει τη διεξαγωγή θερινής συναυλίας μουσικής ροκ από το συγκρότημα των Beach Boys, προφασιζόμενος την προσέλκυση «λάθος θεατών». Μετά την παρέμβαση του προέδρου Τζορτζ Μπους, η συναυλία διεξήχθη με 200.000 θεατές.