ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Κλωτσηδόν στις κάλπες στέλνει τους ψηφοφόρους ο «Voteman»

Δανία: Κλωτσηδόν στις κάλπες στέλνει τους ψηφοφόρους ο «Voteman»

Το κοινοβούλιο της Δανίας αποφάσισε σήμερα να αποσύρει ένα αμφιλεγόμενο βίντεο κινουμένων σχεδίων, το οποίο είχε στόχο να προσελκύσει την προσοχή των νέων ψηφοφόρων στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Ο πρόεδρος της Βουλής Μόουνς Λίκετοφτ δήλωσε ότι έλαβε υπόψη του τις απόψεις «πολλών προσώπων για τα οποία τρέφω βαθύ σεβασμό, με βάση τις οποίες το φιλμ αυτό ήταν πολύ πιο σοβαρό και προσβλητικό από ό,τι σχεδιαζόταν να είναι – και ότι απευθυνόταν με ταπεινωτικό τρόπο στους νέους».

Το βίντεο κινουμένων σχεδίων διάρκειας 90 δευτερολέπτων έχει τίτλο «Voteman», «Ψηφοφόρος», και ο ομώνυμος υπερήρωας απεικονίζεται να επιδίδεται σε ομαδικό σεξ με πέντε γυναίκες και να γρονθοκοπεί νέους οι οποίοι δεν ασκούν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν.

Το επίμαχο φιλμάκι αναρτήθηκε χθες Δευτέρα στον λογαριασμό του Κοινοβουλίου της Δανίας στον ιστότοπο YouTube και στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook και είχε πάνω από 200.000 clicks ώσπου να αποσυρθεί μία ημέρα μετά τη δημοσίευσή του.

Ο αφηγητής στο φιλμ εξιστορεί πως ο Voteman, ο οποίος στο παρελθόν δεν ψήφιζε και έχανε έτσι τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή του για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή ή τα επικίνδυνα χημικά σε παιδικά παιxνίδια, αφοσιώθηκε κατόπιν στην αποστολή να κάνει «τους πάντες να ψηφίσουν».

«Οι αντιδράσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ήταν αντιφατικές», ανέφερε ο Λίκετοφτ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau, τονίζοντας πως ορισμένοι «θεώρησαν ότι επρόκειτο για αισχρό αλλά αποδεκτό χιούμορ που θα μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή στην ψηφοφορία της 25ης Μαΐου, κάτι που ήταν ο στόχος του».

«Παραδέχομαι ότι η Βουλή, ως θεσμός, θα είναι στο μέλλον πιο προσεκτική όσον αφορά το τι παραγγέλνουμε», πρόσθεσε.

Από τους περίπου 4,1 εκατ. Δανούς που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωεκλογές, οι περίπου 33.600 είναι νέοι ψηφοφόροι.

Ο Κρίστιαν Γένσεν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της αντιπολίτευσης, των Φιλελεύθερων, δήλωσε πριν από την απόφαση του προέδρου της Βουλής ότι δεν ήταν σίγουρος αν έπρεπε να «βάλει τα κλάματα ή να αρχίσει να ουρλιάζει από οργή» για το βίντεο αυτό.

Η Έζλεμ Σέκιτς του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος επικρότησε την απόφαση να αποσυρθεί το διαφημιστικό αυτό βίντεο και πρόσθεσε ότι δεν θα έπρεπε να έχει δημοσιευθεί ποτέ διότι πρόβαλε μια εξευτελιστική άποψη για τους άνδρες, τις γυναίκες και τους νέους.