ΚΟΣΜΟΣ

Μετά το νέο ναυάγιο, η Ιταλία ζητεί βοήθεια

Μετά το νέο ναυάγιο, η Ιταλία ζητεί βοήθεια

ΡΩΜΗ. Μεγαλύτερη βοήθεια από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης διεκδικεί η Ιταλία μετά το νέο ναυάγιο πολεμικού πλοίου που μετέφερε πρόσφυγες ανοιχτά της Σικελίας, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 17 άνθρωποι. «Η Ευρώπη μάς έχει εγκαταλείψει. Δεν είναι δυνατόν να σώζει κυβερνήσεις και τράπεζες και να αφήνει γυναικόπαιδα να πεθαίνουν», κατήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα κάνει το μεταναστευτικό κορυφαία προτεραιότητα της ιταλικής προεδρίας που ακολουθεί την ελληνική. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Αντζελίνο Αλφάνο απείλησε ότι αν δεν συνδράμει η Ευρώπη την Ιταλία, η Ρώμη θα επιτρέψει στους αιτούντες άσυλο να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ερευνα αποφάσισε να ξεκινήσει η εισαγγελία της Κατάνης, στη Σικελία, για να εξακριβώσει τα αίτια του πολύνεκρου ναυαγίου που σημειώθηκε χθες το απόγευμα εκατό ναυτικά μίλια νότια της νήσου.

Tο υπουργείο ανέφερε ότι, μέσα στο 2014, 36.000 πρόσφυγες, κυρίως από την Ερυθραία, τη Σομαλία και τη Συρία, έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη χώρα, ένας αριθμός σχετικά μειωμένος συγκριτικά με τις 42.925 το 2013 και 63.000 το 2011, στην κορύφωση των εξεγέρσεων της Αραβικής Ανοιξης. Εκατοντάδες, ενίοτε χιλιάδες άνθρωποι πνίγονται κάθε χρόνο στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Οι περισσότερες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου διαμαρτύρονται ότι επωμίζονται το κύριο βάρος των αφίξεων μεταναστών, ενώ οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης υποδέχονται περισσότερους αιτούντες άσυλο. Την ίδια στιγμή η αρμόδια υπηρεσία φύλαξης των συνόρων, η Frontex, μοιάζει ανίκανη να αντιμετωπίσει την πρόκληση.

Οι διασωθέντες

Οι σοροί των 17 θυμάτων που είχαν περισυλλεγεί μέχρι αργά χθες το βράδυ επρόκειτο να μεταφερθούν στην Κατάνη. Τη μεταφορά τους στην ξηρά έχει αναλάβει το πλοίο «Γκρεκάλε» του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. Στο ίδιο πλοίο επέβαιναν και μετανάστες που διασώθηκαν χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, του ναυτικού, της ακτοφυλακής και εμπορικών πλοίων που έσπευσαν στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου. Οι Ιταλοί εισαγγελείς αναμένεται να ανακρίνουν τους μετανάστες, με στόχο να εντοπίσουν τους δουλεμπόρους που οργάνωσαν το νέο αυτό «ταξίδι θανάτου».

Σε μια πρώτη φάση, οι διασωθέντες αναμενόταν να φιλοξενηθούν σε χώρους που διαμορφώθηκαν στην Κατάνη, χάρη στη συνεργασία της ιταλικής αρχής πολιτικής προστασίας και σειράς εθελοντικών οργανώσεων. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του κόμματος της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, συνέχισε να ζητεί την άμεση διακοπή της ανθρωπιστικής επιχείρησης «Μάρε Νόστρουμ» ώστε να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στις ακτές της Κάτω Ιταλίας.