ΚΟΣΜΟΣ

Επτά Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί σε ενέδρα στο Σλαβιάνσκ

Επτά Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί σε ενέδρα στο Σλαβιάνσκ

Τους επτά έφτασαν οι ουκρανοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν από πυρά ρουκετών σε μια ενέδρα φιλορώσων αυτονομιστών κοντά στο Σλαβιάνσκ, ενώ ακόμη επτά έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Η στρατιωτική αυτοκινητοπομπή έπεσε στην ενέδρα περίπου 30 αυτονομιστών κοντά στο χωριό Οκτιαμπρσκέ, που βρίσκεται μεταξύ του Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ στην επαρχία Ντονέτσκ, σύμφωνα με το υπουργείο. Οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά.

Περίπου 30 αυτονομιστές αντάρτες, που είχαν κρυφτεί στους θάμνους κατά μήκος ενός ποταμού, επιτέθηκαν με εκτοξευτήρες ρουκετών και αυτόματα όπλα εναντίον της αυτοκινητοπομπής σκοτώνοντας αμέσως δύο στρατιώτες και τραυματίζοντας τρεις ακόμη, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Στη διάρκεια «μακράς μάχης» έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά, είχε ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας.

Αργότερα η κρατική υπηρεσία ασφάλειας (SBU) ανακοίνωσε ότι ο σοβαρά τραυματίας υπέκυψε την ώρα που τον μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Μέρκελ: Η βία δεν έχει θέση στα «στρογγυλά τραπέζια»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εκτίμησε την ίδια ώρα ότι «τα στρογγυλά τραπέζια» που θα πραγματοποιηθούν στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι διευρυμένα και όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικά, όμως υπογράμμισε ότι η βία δεν θα έχει θέση σε αυτά.

«Πιστεύω ότι η πιθανότητα των στρογγυλών τραπεζιών (. . .) προσφέρει μια καλή ευκαιρία» για να βρεθεί μια διέξοδος στην εκρηκτική κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία απειλείται με διχασμό, δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βερολίνο.

Όμως «θα είναι καλοδεχούμενοι σε αυτά όσοι μπορούν να αποδείξουν με αξιόπιστο τρόπο ότι δεν επιθυμούν να επιτύχουν τους στόχους τους με τη βία», πρόσθεσε η ίδια. «Η βία ως λύση των προβλημάτων δεν θα έχει θέση εκεί», υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους που διοργάνωσαν δύο επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, η Μέρκελ επανέλαβε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, ότι δηλαδή είναι παράνομο.

«Πιστεύω ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και άρα δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμά του. Αναμένω τις εκλογές» στις 25 Μαΐου, επεσήμανε.

«Η γερμανική κυβέρνηση στο σύνολό της (. . .) εργάζεται ώστε οι (προεδρικές) εκλογές της 25ης Μαΐου να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Ένα στρογγυλό τραπέζι έχει ήδη προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη στις 16:30 (ώρα Ελλάδας). Σε αυτό θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, τρεις πρώην πρόεδροι της Ουκρανίας, οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές, καθώς και βουλευτές και τοπικοί αξιωματούχοι. Αντίθετα οι επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας δεν φαίνεται να έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Μόσχας.