ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλίδα φωτορεπόρτερ, 26 ετών, δολοφονήθηκε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Γαλλίδα φωτορεπόρτερ, 26 ετών, δολοφονήθηκε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Μια Γαλλίδα φωτορεπόρτερ, η Καμίλ Λεπάζ, δολοφονήθηκε ενώ έκανε ρεπορτάζ για την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του θανάτου της.

 Το πτώμα της Λεπάζ βρέθηκε από μια περίπολο της Sangaris, της γαλλικής στρατιωτικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, οι στρατιώτες πραγματοποιούσαν έλεγχο σε ένα όχημα στο οποίο επέβαιναν μέλη των χριστιανικών ομάδων αυτοάμυνας Αντι-μπαλακά, στην περιοχή του Μπουάρ. "Θα γίνουν τα πάντα για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του θανάτου και να εντοπιστούν αυτοί που δολοφόνησαν" τη γυναίκα, καταλήγει η ανακοίνωση. Η Λεπάζ ήταν 26 ετών και εργαζόταν για το πρακτορείο φωτορεπορτάζ Hans Lucas.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας "πληροφορήθηκε με μεγάλη του θλίψη τον θάνατο της φωτορεπόρτερ Καμίλ Λεπάζ" και ζήτησε "να σταλεί αμέσως στην περιοχή μια ομάδα της γαλλικής αποστολής καθώς και αστυνομικοί της αφρικανικής δύναμης" που σταθμεύει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ο Ολάντ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της 26χρονης ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, από τις ΗΠΑ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, τόνισε ότι δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι αυτοί που επιτίθενται σε δημοσιογράφους "προσβάλλοντας τη θεμελιώδη ελευθερία της πληροφόρησης".