ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ στο Κίεβο

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ στο Κίεβο

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή του ουκρανικού δράματος –δύο ημέρες μετά το αποσχιστικό δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής και λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές που έχουν εξαγγελθεί για τις 25 Μαΐου– η Γερμανία ανέλαβε πρωτοβουλία για την πολιτική επίλυση της κρίσης.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ επισκέφθηκε χθες την Ουκρανία με βασικό στόχο να διευκολύνει τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που αναμένεται να διεξαχθούν αύριο στο Κίεβο μεταξύ εκπροσώπων της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών. Αν και δεν ήταν μέχρι χθες το βράδυ σαφές ποιοι θα λάβουν μέρος στις εν λόγω συζητήσεις και πώς θα εκπροσωπηθούν οι περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, εθεωρείτο βέβαιο ότι θα τεθούν επί τάπητος τα κομβικά ζητήματα της αντιπαράθεσης: η συνταγματική αναθεώρηση, η καθιέρωση κάποιου είδους ομοσπονδιακής δομής και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσένιουκ, στο αεροδρόμιο του Κιέβου, ο κ. Σταϊνμάγερ τόνισε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει «επικίνδυνη και απειλητική» και ότι αυτό που προέχει είναι η εξασφάλιση προϋποθέσεων για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Μαΐου.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειές σας για εθνικό διάλογο… μέσω συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε εκείνο των περιφερειών», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊνμάγερ μετέβη στην Οδησσό, θέατρο των πρόσφατων φονικών συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών της κεντρικής κυβέρνησης και ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Η επίσκεψη του Γερμανού αξιωματούχου ήρθε να ενισχύσει την αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει αναλάβει τον κεντρικό μεσολαβητικό ρόλο. O πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, αναμένεται να καταθέσει σύντομα «οδικό χάρτη» για την επίλυση της κρίσης. Η πρότασή του προβλέπεται να αποτελέσει τη βάση για τη σύγκληση μιας δεύτερης διεθνούς διάσκεψης, της λεγόμενης «Γενεύης ΙΙ», σε συνέχεια της πρώτης, ατελέσφορης προσπάθειας της 17ης Απριλίου.

Με ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους ηγέτες των αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία να υλοποιήσουν τον «οδικό χάρτη» του ΟΑΣΕ, εφόσον η κυβέρνηση του Κιέβου σταματήσει τις εχθροπραξίες στις περιοχές τους. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ντονέτσκ και το Λουγκάσνκ υπέρ της αυτοδιάθεσης «αποδεικνύουν το βάθος της κρίσης» και την ανάγκη να λυθούν τα επίμαχα προβλήματα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου. Πάντως, το Κρεμλίνο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν εννοεί να προσαρτήσει τις δύο περιοχές.

Στο μεταξύ, το Κίεβο ανακοίνωσε πως επτά Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ισάριθμοι τραυματίστηκαν σε ενέδρα αυτονομιστών, κοντά στην πόλη Κρεματόρσκ. Από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι ανακοίνωσαν ότι ο αυτόκλητος κυβερνήτης του Λουγκάνσκ τραυματίστηκε από πυρά ενόπλων και νοσηλεύεται έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο.