ΚΟΣΜΟΣ

Αναγνωρίστηκαν οι 77 από τις απαχθείσες μαθήτριες στο βίντεο της Μπόκο Χαράμ

Αναγνωρίστηκαν οι 77 από τις απαχθείσες μαθήτριες στο βίντεο της Μπόκο Χαράμ

Οι γονείς και οι δάσκαλοι των μαθητριών στη Νιγηρία που έπεσαν θύματα απαγωγής από την Μπόκο Χαράμ έχουν αναγνωρίσει τα 77 από τα 130 κορίτσια που εμφανίζονται στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ισλαμιστική οργάνωση, ανέφερε σε σημερινό της άρθρο η νιγηριανή εφημερίδα Vanguard.

«Τα κορίτσια στο βίντεο έχουν αναγνωριστεί με το όνομά τους σε μια διαδικασία στην οποία συμμετείχαν κάποιοι από τους γονείς των μαθητριών, συμμαθήτριές τους – κάποιες από τις οποίες κατάφεραν να ξεφύγουν από τους απαγωγείς τους – άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και κάποιοι αξιωματούχοι της πολιτείας Μπόρνο», όπως ανακοίνωσε ο Κάσιμ Σετίμα κυβερνήτης της πολιτείας αυτής όπου σημειώθηκε η απαγωγή.

Η διαδικασία αναγνώρισης συνεχίζεται, πρόσθεσε ο Σετίμα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, ο επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ, διένειμε ένα μήνυμα μαγνητοσκοπημένο σε βίντεο με το οποίο ζητεί από την κυβέρνηση της Νιγηρίας να απελευθερώσει όλους τους αντάρτες, κάποιοι από τους οποίους έχουν καταδικαστεί σε μεγάλες ποινές κάθειρξης για την κατηγορία της τρομοκρατίας, με αντάλλαγμα τις μαθήτριες.

Στο βίντεο εμφανίζονται 130 από τις μαθήτριες, που απήχθησαν στις 14 Απριλίου από το σχολείο τους στο χωριό Τσιμπόκ της πολιτείας Μπόρνο, να έχουν καλυμμένο όλο τους το σώμα και να απαγγέλλουν το Κοράνι.

Οι νιγηριανές αρχές έδωσαν το βίντεο στους γονείς των κοριτσιών, τους συγγενείς τους, τους δασκάλους και φίλους τους σε μια προσπάθεια να αναγνωριστούν.

Εξάλλου η αστυνομία της Νιγηρίας έχει ανακοινώσει ότι θα προσφέρει 50 εκατομμύρια νάιρα (περίπου 266.000 ευρώ) σε όποιον της δώσει κάποιο στοιχείο για το πού βρίσκονται οι μαθήτριες. Την ίδια ώρα εξετάζεται το βίντεο ώστε να εντοπιστούν στοιχεία για το μέρος που κρατούνται τα κορίτσια, η πλειονότητα των οποίων είναι χριστιανές.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό τους, με τις ΗΠΑ να διεξάγουν υπερπτήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Νιγηρία.

Ο στρατός της Νιγηρίας έχει αναπτύξει δύο μεραρχίες στα σύνορα της χώρας με το Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα ώστε να εμποδίσουν τη Μπόκο Χαράμ να βγάλει τις μαθήτριες από τη χώρα.

Παράλληλα το Λονδίνο πρότεινε να επεκτείνει τη βοήθεια που παρέχει στις νιγηριανές αρχές στέλνοντας αναγνωριστικά αεροσκάφη, όπως δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Σήμερα μπορώ να αποκαλύψω ότι προτείναμε στη Νιγηρία επιπλέον βοήθεια, η οποία περιλαμβάνει αναγνωριστικά αεροσκάφη, μια στρατιωτική ομάδα (. . .) καθώς και μια ομάδα η οποία θα συνεργαστεί με τους αμερικανούς ειδικούς που αναλύουν τις πληροφορίες για τον εντοπισμό των κοριτσιών», είπε ο Κάμερον.