ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Αναγκαία η αυτάρκεια στην αμυντική βιομηχανία της χώρας

Πούτιν: Αναγκαία η αυτάρκεια στην αμυντική βιομηχανία της χώρας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η αμυντική βιομηχανία της χώρας του, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα με αφορμή την ουκρανική κρίση, θα πρέπει να σταματήσει να βασίζεται σε ξένα στοιχεία και να γίνει αυτάρκης.

"Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε οτιδήποτε χρησιμοποιείται στον αμυντικό τομέα να παράγεται στο έδαφός μας για να μην εξαρτιόμαστε από κανέναν", τόνισε σε συνάντηση που είχε με υψηλόβαθμους αξιωματικούς στην εξοχική κατοικία του, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

"Είμαι βέβαιος ότι η αμυντική βιομηχανία μας θα ωφεληθεί από αυτό και θα χρειαστεί να προσαρμόσουμε τις επιστημονικές μας έρευνες για αυτό", πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει ότι στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εκτός από το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και την άρνηση χορήγησης βίζας σε αξιωματούχους, θα βάλει στο στόχαστρο και τις εξαγωγές ειδών υψηλής τεχνολογίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πρόσφατα ότι για την αντικατάσταση των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην αμυντική βιομηχανία θα απαιτηθεί χρηματοδότηση και ότι θα χρειαστούν έως και 2,5 χρόνια για να αλλάξει πλήρως προσανατολισμό η ντόπια βιομηχανία.

Η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα σε εξαγωγές όπλων παγκοσμίως, ενώ η αμυντική βιομηχανία της διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Ουκρανία.