ΚΟΣΜΟΣ

Γκάμπριελ: Η Ε.Ε. έχει ευθύνη για το Ουκρανικό

Γκάμπριελ: Η Ε.Ε. έχει ευθύνη για το Ουκρανικό

Ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου άρχιζε χθες συνομιλίες «στρογγύλης τραπέζης» για την πολιτική επίλυση της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Γερμανού αντικαγκελάριου, ο οποίος απέδωσε σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τις εξελίξεις που οδήγησαν στην αποσταθεροποίηση της χώρας. «Ασφαλώς δεν ήταν έξυπνο να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι η Ουκρανία έπρεπε να διαλέξει είτε τη Ρωσία είτε την Ε.Ε.», δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος, εκτός από το αξίωμα του αντικαγκελάριου στην κυβέρνηση Μέρκελ, διατηρεί και εκείνο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Η τολμηρή αυτοκριτική του Γκάμπριελ αναφέρεται στο δίλημμα που ετέθη ενώπιον του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να επιλέξει μεταξύ της υπογραφής εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε. και της συμμετοχής στην Ευρασιατική Ενωση που προωθεί η Ρωσία με πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες. Επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες, ο Γκάμπριελ φρόντισε να λάβει αποστάσεις ασφαλείας από τη Ρωσία, δηλώνοντας: «Ασφαλώς η Ε.Ε. έκανε και αυτή λάθη (στην ουκρανική κρίση), αλλά αυτό δεν νομιμοποιεί τη συμπεριφορά της Ρωσίας… Δεν αποτελεί λόγο για να βυθίσει κανείς μια χώρα στο χάος».

Είχαν προηγηθεί παραπλήσιες δηλώσεις τού επίσης Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες στην Ε.Ε. για την πυροδότηση της ουκρανικής κρίσης. Ο πρώην καγκελάριος και προσωπικός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε κάνει λόγο για «θεμελιώδες λάθος» της Ενωσης «να αγνοήσει το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι μια βαθιά διχασμένη χώρα». Η Αγκελα Μέρκελ απέρριψε την κριτική του προκατόχου της, την οποία ωστόσο επανέφεραν χθες οι σημερινοί κυβερνητικοί της εταίροι, αφήνοντας μια αίσθηση διγλωσσίας και ταλάντευσης αναφορικά με τη γερμανική εξωτερική πολιτική. Επιπλέον, ο ηγέτης του SPD κατέστησε σαφές ότι δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία. «Οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι παράλογες», δήλωσε. «Αν αυτό είχε συμβεί, θα βρισκόμαστε ήδη εν μέσω στρατιωτικής σύρραξης», κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί, προσέθεσε ο Γερμανός πολιτικός. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Σοσιαλδημοκράτης ΥΠΕΞ της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε επισκεφθεί το Κίεβο, παροτρύνοντας την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας να αρχίσει διάλογο με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές των ανατολικών περιοχών, βάσει του Οδικού Χάρτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει καταθέσει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Την αίσθηση των έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ήρθαν να εντείνουν οι απροσδόκητα διαλλακτικές δηλώσεις του Σεργκέι Ναρίσκιν, προέδρου της ρωσικής Βουλής, αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία. Ο Ρώσος αξιωματούχος εξέφρασε μεν την άποψη ότι, υπό τις δεδομένες συνθήκες ο πρόεδρος που θα προκύψει από τις εν λόγω εκλογές «δεν θα έχει πλήρη νομιμοποίηση», έσπευσε ωστόσο να προσθέσει: «Είναι όμως σαφές ότι η αποτυχία των εκλογών θα οδηγούσε σε ακόμη τραγικότερες καταστάσεις. Οφείλει κανείς να διαλέξει το μη χείρον». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία «βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», προσθέτοντας ότι «στις ανατολικές και νότιες περιοχές ο πόλεμος είναι ήδη σε εξέλιξη».