ΚΟΣΜΟΣ

Ρουαγιάλ: Συνάδελφοι «φαλλοκράτες»

Ρουαγιάλ: Συνάδελφοι «φαλλοκράτες»

ΠΑΡΙΣΙ. Η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ επέκρινε τους άνδρες συναδέλφους της σε συνέντευξη στο περιοδικό «Παρί Ματς», αποκαλώντας τους «φαλλοκράτες, πολύ σίγουρους για τον εαυτό τους». Η Ρουαγιάλ, η οποία επέστρεψε πρόσφατα στο υπουργείο που είχε αναλάβει για πρώτη φορά πριν από 22 χρόνια, δήλωσε ότι «κανείς στην κυβέρνηση δεν είναι ικανότερος» από εκείνη.

Η Ρουαγιάλ είναι η πρώην σύντροφος του προέδρου Ολάντ και η μητέρα των τεσσάρων παιδιών του. Οι δύο δικηγόροι ξεκίνησαν τις πολιτικές τους καριέρες παράλληλα, ενώ η Ρουαγιάλ ήταν υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας το 2007, πέντε χρόνια πριν επιχειρήσει την κατάκτηση του ίδιου αξιώματος ο Ολάντ. Ο χωρισμός των δύο, όταν ο Ολάντ σχετίστηκε με τη δημοσιογράφο του «Παρί Ματς» Βαλερί Τριερβελέρ, δεν απέτρεψε τη Ρουαγιάλ από το να μιλήσει στο περιοδικό.

Η Ρουαγιάλ δήλωσε ότι διατηρεί «σχέσεις εργασίας» με τον Ολάντ, ενώ επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν για τη στάση του στη φορολογία των φορτηγών. Ο φόρος επί των φορτηγών, τα έσοδα του οποίου επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση σιδηροδρομικών έργων, προξένησε έντονες αντιδράσεις πριν από μερικούς μήνες, ενώ στον ανασχηματισμό του Απριλίου το κόμμα των Οικολόγων έφυγε από την κυβέρνηση.

Το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος πέρασε στα χέρια της Ρουαγιάλ, η οποία διαφωνεί με την οικολογική φορολογία. «Αν νομίζουν ότι μπορούν να με φιμώσουν, κάνουν λάθος. Βεβαίως και λέω τη γνώμη μου. Είναι δικαίωμά μου και θα το υπερασπιστώ». Η Ρουαγιάλ δήλωσε ότι η γαλλική πολιτική σκηνή αποτελείται «κυρίως από φαλλοκράτες, που είναι πολύ σίγουροι για τον εαυτό τους».

Κάποιοι σχολιαστές παρατήρησαν ότι η Ρουαγιάλ βρίσκει πάντα τρόπο να τοποθετείται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ενώ άλλοι αντιμετώπισαν τον ισχυρισμό πως η Ρουαγιάλ είναι «η ικανότερη όλων» ως ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βαλς.