ΚΟΣΜΟΣ

Αντικινεζικός όχλος στο Βιετνάμ διέλυσε ξένα εργοστάσια

Αντικινεζικός όχλος στο Βιετνάμ διέλυσε ξένα εργοστάσια

ΑΝΟΪ. Δεκάδες βιομηχανικές μονάδες, επί το πλείστον κινεζικής ιδιοκτησίας, κατέστρεψαν ολοσχερώς και λαφυραγώγησαν πλήθη οργισμένων Βιετναμέζων στη βιομηχανική ζώνη της Χο Τσι Μινχ, πρώην Σαϊγκόν, αλλά και σε άλλες πόλεις του Βιετνάμ, με αφορμή την κινεζική επεκτατικότητα στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Οι ταραχές στις βιομηχανικές ζώνες είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή βιομηχανιών, οι οποίες πολλές φορές δεν ήταν κινεζικής ιδιοκτησίας, αλλά ταϊβανικής ή νοτιοκορεατικής.

Φορτωμένοι λάφυρα

Χθες το πρωί, παρά την έντονη αστυνομική παρουσία στην επαρχία Μπινχ Ντουόνγκ, έδρα πολλών βιομηχανιών 20 χιλιόμετρα έξω από τη Χο Τσι Μινχ, και την ανακοίνωση της αστυνομίας για περισσότερες από 440 συλλήψεις, νεαροί άνδρες συνέχιζαν να κινούνται στην περιοχή, φορτωμένοι λάφυρα. Οι βιομηχανίες της περιοχής διέκοψαν χθες τη λειτουργία τους.

Η κατασκευάστρια αθλητικών παπουτσιών Yue Yuen, που αναλαμβάνει συμβόλαια για όλες τις μεγάλες δυτικές εταιρείες και ανήκει σε όμιλο της Ταϊβάν, ανακοίνωσε χθες ότι διέκοψε τη λειτουργία τριών βιομηχανιών της κοντά στη Χο Τσι Μινχ, για προληπτικούς λόγους. Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης, που διαχειρίζεται δύο από τα πληγέντα βιομηχανικά πάρκα, κάλεσε την κυβέρνηση του Ανόι να «δράσει άμεσα με στόχο την επαναφορά της τάξης, προτού η εμπιστοσύνη των επενδυτών πληγεί ανεπανόρθωτα».

Στέλεχος βιομηχανίας στην Μπινχ Ντουόνγκ περιέγραφε πώς χθες το πρωί πολλές πύλες βιομηχανικών μονάδων έφεραν πανό με συνθήματα, όπως: «Αγαπάμε το Βιετνάμ!» και «Χοάνγκ Σα, Τρουόνγκ Σα = Βιετνάμ», χρησιμοποιώντας τις ονομασίες που προτιμά το Βιετνάμ για τα διαφιλονικούμενα νησιωτικά συμπλέγματα των Παρασέλ και Σπράτλι.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το καθεστώς του Ανόι ανέφερε ότι στις αρχικά ειρηνικές διαδηλώσεις «διείσδυσαν εξτρεμιστές», που κρύβονται πίσω από τις ταραχές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, 15 εργοστάσια καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιά, ενώ εκατοντάδες άλλα λαφυραγωγήθηκαν.

Ταξιδιωτική οδηγία

Σε χθεσινή του ταξιδιωτική οδηγία, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους υπηκόους του για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στο Βιετνάμ, ενώ η κινεζική πρεσβεία στο Ανόι απηύθυνε έκκληση στις βιετναμικές αρχές για προστασία των Κινέζων πολιτών και των περιουσιών τους.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ είχε προβεί την Κυριακή στη σπανιότατη κίνηση να επιτρέψει τη διεξαγωγή αντικινεζικών διαδηλώσεων στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι Αρχές του Βιετνάμ αντιμετωπίζουν, όμως, με μεγάλη καχυποψία το αντικινεζικό κίνημα, πολλά στελέχη του οποίου επικρίνουν συστηματικά την αυταρχική πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ και τη φίμωση κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής.