ΚΟΣΜΟΣ

Ερχεται η ώρα του Ναρέντρα Μόντι στην Ινδία

Ερχεται η ώρα του Ναρέντρα Μόντι στην Ινδία

Aκόμα και οι αντίπαλοί του παραδέχονται ότι έκανε την πιο δυναμική προεκλογική εκστρατεία. Το ελικόπτερο του Ναρέντρα Μόντι ξεπρόβαλε μέσα από ένα σύννεφο σκόνης στο Αμετί του Ουτάρ Πραντές. Λίγο αργότερα, ο αρχηγός του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτρα, ο Μόντι, ντυμένος στα ολόλευκα, απευθύνθηκε στους δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένους, ενώ πολύ περισσότεροι τον παρακολούθησαν από την τηλεόραση. Χρειάζεται, ομολογουμένως, πραγματικό σθένος για να επαναλάβεις την ίδια κίνηση δεκάδες φορές κάτω από τον καυτό ήλιο. Η ομιλία του, όμως, εκείνη την ημέρα έδειξε ότι ο Μόντι έχει πυγμή. Με βραχνή φωνή κατέδειξε την έλλειψη τοπικής ανάπτυξης και δεσμεύθηκε να τσακίσει το Κόμμα του Κογκρέσου. Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τη δυναστεία των Νεχρού – Γκάντι, τόνισε ότι οι ημέρες τους είναι μετρημένες. Και όλα αυτά τα έκανε στο προπύργιο της δυναστείας. Ο ηγέτης του Κόμματος του Κογκρέσου, Ραούλ Γκάντι, είναι βουλευτής του Αμετί για περισσότερα από δέκα χρόνια, όπως εξάλλου πριν από αυτόν η μητέρα του Σόνια, ο πατέρας του Ρατζίβ και ο θείος του Σαντζάι.

H εκλογική αναμέτρηση ολοκληρώθηκε στις 6 μ.μ. της 12ης Μαΐου και σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ο Ναρέντρα Μόντι θα εκλεγεί άνετα ο επόμενος πρωθυπουργός της Ινδίας. Εξι εταιρείες δημοσκοπήσεων παρουσίασαν διαφορετικά αποτελέσματα, που θέλουν το Μπαρατίγια Τζανάτα και τους συμμάχους του να καταλαμβάνουν από 249 μέχρι 340 έδρες. Για το Κόμμα του Κογκρέσου και τους στενότερους εταίρους του οι έδρες κυμαίνονται από 70 μέχρι 148.

Ο Μόντι λατρεύει την εικόνα του διαφορετικού που μιλάει σταράτα, του αντισυμβατικού εισβολέα. Αλλά, βέβαια, αυτή η προσέγγιση κάποιες φορές αποδεικνύεται προβληματική. Oι προσωπικές του επιθέσεις στους αρχηγούς των αντιπάλων κομμάτων συχνά είναι υπερβολικά οξείες, τόσο ώστε πολλοί αμφισβητούν κατά πόσον είναι σε θέση να κυβερνήσει τη χώρα. Οπως και να έχει, ο Μόντι έσπασε ένα ταμπού, αυτό που θέλει τους πολιτικούς ηγέτες της Ινδίας να επιλέγουν άνευρους υποψηφίους και να μην πραγματοποιούν προεκλογική εκστρατεία στην εκλογική περιφέρεια του αντιπάλου τους.

Φυσικά, η σχεδόν βέβαιη εκλογική ήττα του Γκάντι θα είναι ατιμωτική. Κανείς στο Κόμμα του Κογκρέσου δεν είναι ενθουσιασμένος με τον αρχηγό του κόμματος. Πολλοί έχουν παράπονα εναντίον του, τον κατηγορούν ως απόντα και λένε ότι είναι πιο ευτυχής να παίζει παιχνίδια στο τηλέφωνό του παρά να συναντά τους ψηφοφόρους.

Ο κύριος Μόντι, από την άλλη, προτείνει την «πολιτική της ανάπτυξης και όχι της εκδίκησης».

Ταυτόχρονα, όμως, δείχνει και τη σκοτεινή του πλευρά. Την εβδομάδα που πέρασε αναφέρθηκε εκτενώς στις κάστες και τη χαμηλή του κοινωνική θέση και επέστρεψε στον ινδουιστικό εθνικισμό.

Παρ’ όλα αυτά, στο Νέο Δελχί όλοι είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τον Μόντι ως τον νικητή των εκλογών. Πιθανώς να είναι επικεφαλής ενός «στενού» κυβερνητικού σχήματος 15 υπουργών, κυρίως τεχνοκρατών, που θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην οικονομική ανάπτυξη και στη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού. Σε μια προσπάθεια να κάνει τους δημόσιους υπαλλήλους πιο συνεργάσιμους, πιθανώς να κατεβάσει κάποιους έμπιστούς του γραφειοκράτες από το Γκουτζαράτ. Κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθήσει να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και θα αναζητήσει τρόπους να μεταβάλει τα μεγάλα προνοιακά προγράμματα σε προγράμματα για την κατασκευή οδικού δικτύου και για την ενίσχυση του τουρισμού.