ΚΟΣΜΟΣ

Καταστροφικές πλημμύρες στη Σερβία

Καταστροφικές πλημμύρες στη Σερβία

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μία γυναίκα και ένας πυροσβέστης πνίγηκαν χθες, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι της Σερβίας αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Η υπερχείλιση ποταμών σε πολλές περιοχές της χώρας οδήγησε τις Αρχές να διακόψουν τη λειτουργία σχολείων και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ μεγάλος αριθμός οδικών αρτηριών, σιδηροδρομικών γραμμών και γεφυρών είχε αποκλεισθεί από τα ύδατα.

Δεκάδες αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά παρέμεναν χθες αποκλεισμένα σε αυτοκινητόδρομους, ενώ η σιδηροδρομική σύνδεση στον άξονα Βορρά-Νότου είχε διακοπεί. «Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμύρες στην ιστορία της Σερβίας», είπε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντρ Βούκσιτς.

Στη γειτονική Βοσνία, η μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών είναι οι ισχυρότερες από το 1896, με τον ποταμό Μιγιάκα, που διέρχεται από το Σεράγεβο, να απειλεί με υπερχείλιση.

Στη βοσνιακή κωμόπολη Μαγκλάι, 100 χλμ. βόρεια του Σεράγεβο, οι κάτοικοι είχαν καταφύγει χθες στις στέγες των κατοικιών τους, καθώς οι δρόμοι είχαν πλημμυρίσει. «Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Δεν έχουμε πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ούτε και τηλέφωνο. Είμαστε αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο», είπε χθες ο δήμαρχος του Μαγκλάι, Μεχμέτ Μουσταμπάσιτς.

Στη Σερβία, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν ότι απομάκρυναν περισσότερους από 500 πολίτες από πλημμυρισμένες κοινότητες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θεωρήθηκε αναγκαίο να κληθεί ο στρατός.

Στο Βελιγράδι, τα σχολεία θα παρέμεναν κλειστά και σήμερα, για δεύτερη ημέρα, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προβλέπει ότι το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας θα συνεχίσει να επηρεάζει την περιοχή μέχρι και την Κυριακή.