ΚΟΣΜΟΣ

Πένθος για τα θύματα στη Σόμα

tourkiadakrygona
erdog2-eksw
erdog---2

ΣΟΜΑ. Πολιτικοί σχολιαστές στην Τουρκία συμφωνούν ότι η τραγωδία στο λιγνιτωρυχείο της Σόμα και η αδέξια αντιμετώπισή της από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν δεν πρόκειται να βλάψει τις πιθανότητες εκλογής του στην προεδρία της χώρας τον Αύγουστο. Καθώς πάνω από 100 ανθρακωρύχοι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τη γη, χθες μετέβη στη Σόμα ο Τούρκος πρόεδρος Γκιουλ, ο οποίος έδειξε ένα πιο συγκαταβατικό πρόσωπο.

«Ο πόνος του καθενός είναι πόνος όλων μας. Δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιες τραγωδίες» είπε ο Γκιουλ. Οπως οι ανεπτυγμένες χώρες, που δεν πλήττονται πια από τέτοιες τραγωδίες, έτσι κι εμείς πρέπει να επανεξετάσουμε τους κανόνες μας και να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα».

Στην πόλη των 100.000 κατοίκων, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Σμύρνης, ήταν χθες ημέρα πάνδημου πένθους, καθώς τα μεγάφωνα ανακοίνωναν τα ονόματα των 282 νεκρών και τις λεπτομέρειες των κηδειών τους. Κάποιοι από τους συντετριμμένους συγγενείς έλεγαν ότι αυτό που συνέβη ήταν «θέλημα Θεού», ενώ άλλοι στρέφονταν εναντίον της κυβέρνησης και της ιδιοκτησίας του ορυχείου.

«Η Τουρκία έχει το χειρότερο ιστορικό ασφαλείας στα ανθρακωρυχεία στην Ευρώπη και το τρίτο χειρότερο στον κόσμο» είπε ο βοηθός γενικός γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας Κεμάλ Οζκάν. «Στη Σόμα συνέβη η χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο των τελευταίων ετών, και η κατάσταση γίνεται ακόμη τραγικότερη λόγω του ότι, κατά τα φαινόμενα, οι αρχές και η ιδιοκτησία των ορυχείων αδιαφορεί» είπε. «Είναι απαράδεκτο να στερούνται οι ανθρακωρύχοι στην Τουρκία το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της ασφαλούς εργασίας και να θεωρείται αναμενόμενο ότι πηγαίνουν στη δουλειά για να πεθάνουν». Ο Οζκάν προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει τη σύμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για την ασφάλεια στα ορυχεία «προτού η υπόθεση ξεχαστεί».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ορυχείο υφίστατο τακτικές επιθεωρήσεις ασφαλείας, η τελευταία των οποίων ήταν τον Μάρτιο, χωρίς να έχουν καταγραφεί προβλήματα. Ομως ο πρώην επικεφαλής του συνδέσμου μηχανικών ορυχείων, Μεχμέτ Τορούν, που βρέθηκε στην περιοχή, εξέφρασε σοβαρότατες αμφιβολίες για την αξιοπιστία των επιθεωρήσεων στο σύνολο του κλάδου.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι επιθεωρητές δεν είναι ανεξάρτητοι. Πληρώνονται από τις εταιρείες τις οποίες επιθεωρούν, κάτι που θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία τους. Θεωρητικά, οι εργαζόμενοι περνούν τακτικά από εκπαίδευση για θέματα ασφαλείας, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι εκπαιδεύονται». Σε κάποιες περιπτώσεις, η εκπαίδευση θα όφειλε να αρχίσει από βασικές γνώσεις, όπως π.χ. γνώσεις ανάγνωσης.

Εν τω μεταξύ, σύγχυση επικρατεί ως προς τα αίτια της καταστροφής. Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για φωτιά που ξέσπασε σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες στα έγκατα της γης παρέμειναν χθες πολύ επικίνδυνες για τα σωστικά συνεργεία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση στους περίπου 120 εγκλωβισμένους σε βάθος δύο χιλιομέτρων κάτω από τη γη.

Ούτε η χθεσινή γενική απεργία, ούτε η κατακραυγή για τη γροθιά που φέρεται να έδωσε ο ίδιος ο Ερντογάν σε κάτοικο της Σόμα που τον αποδοκίμαζε, ούτε οι κλωτσιές που φωτογραφήθηκε να δίνει σύμβουλός του σε συλληφθέντα διαδηλωτή δεν αναμένεται να θίξουν τις πολιτικές προοπτικές του. «Οι διαδηλώσεις του καλοκαιριού και οι κατηγορίες διαφθοράς ήταν πολύ πιο εντυπωσιακές αλλά δεν τον έβλαψαν» είπε ο πολιτικός σχολιαστής της εφημερίδας Τουρκίγιε, Ερκάν Γκουρσές.