ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στο ανατολικό τμήμα της χώρας ο ουκρανικός στρατός

Συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στο ανατολικό τμήμα της χώρας ο ουκρανικός στρατός

H επιχείρηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας εναντίον των ένοπλων φιλορώσων ανταρτών στην πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία αποτελεί προπύργιό τους, συνεχίζεται σήμερα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Ουκρανός αξιωματικός στην περιοχή.

«Χθες το βράδυ, κοντά στο χωριό Σταροβαρβαρίβκα,, προχωρήσαμε στη σύλληψη πολλών "τρομοκρατών". Αυτό δεν ήταν εύκολο, καθώς εκείνοι κρύβονταν ανάμεσα στους πολίτες. Δεν υπήρξε κανένας νεκρός ή τραυματίας από την πλευρά μας ούτε από την πλευρά του άμαχου πληθυσμού», είπε ο αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ένας εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε σήμερα ότι οι συγκρούσεις χθες τη νύχτα σε αυτό το χωριό κοντά στο Σλαβιάνσκ είχαν ως αποτέλεσμα 11 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ύπαιθρο, σε μια βάση εκστρατείας μέσα σε ένα δάσος, έξω από ένα μικρό χωριό, ο Ουκρανός αξιωματικός δεν θέλησε να διευκρινίσει σε ποιο βαθμό «η αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που διεξάγει εδώ και ένα μήνα το Κίεβο εναντίον των φιλορώσων ανταρτών σε αυτήν την περιοχή έχει αποδώσει καρπούς μέχρι στιγμής.

Στο δρόμο που οδηγεί στο Σλαβιάνσκ, περίπου 20 χιλιόμετρα από εκεί, ο ουκρανικός στρατός έχει στήσει σημεία ελέγχου με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και με άρματα μάχης, τρία ελικόπτερα και αντιαεροπορικά πυροβόλα.

Κάποια στρατιωτικά φορτηγά και τεθωρακισμένα κατευθύνονται προς το Σλαβιάνσκ, με την υποστήριξη ενός μεταγωγικού ελικοπτέρου MI-8 και ενός επιθετικού ελικοπτέρου MI-24.

Σε ένα από τα φυλάκια ελέγχου, ένας αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς (των ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών) είπε λακωνικά ότι η επιχείρηση εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών έχει αυτή τη στιγμή χαρακτήρα κυρίως αμυντικό.

«Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας εναντίον των αυτονομιστών, που επιτίθενται συχνά εναντίον των φυλακίων ελέγχου με αυτόματα όπλα, με τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών και με εκτοξευτές οπλοβομβίδων. Έργο μας αποτελεί το να παραμείνουμε στις θέσεις μας, να κάνουμε περιπολίες στα περίχωρα, να συγκεντρώνουμε πληροφορίες και ενδεχομένως να καταλάβουμε θέσεις που ελέγχουν», είπε ο αξιωματικός αυτός, που έδωσε μόνο το μικρό του όνομα, Αλεξέι.

Η μόνη αδιαμφισβήτητη επιτυχία που έχουν σημειώσει οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή είναι το γεγονός πως η πόλη Σλαβιάνσκ είναι πλήρως περικυκλωμένη: «Ελέγχουμε τους 9 δρόμους που οδηγούν στην πόλη. Το Σλαβιάνσκ είναι εντελώς περικυκλωμένο», διαβεβαίωσε ο Αλεξέι.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή.

Στο μεταξύ η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε το υποκατάστημά της στην περιοχή του Ντονέτσκ και απομάκρυνε το προσωπικό μετά τις απειλές των αυτονομιστών που ζήτησαν να τους δοθούν χρήματα.

«Οι εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ζήτησαν ένα σημαντικό ποσό σε ρευστό και απείλησαν ότι στην περίπτωση που αρνηθούμε θα "καθαρίσουν" το (τοπικό) παράρτημα» της κεντρικής τράπεζας, ανακοίνωσε η τράπεζα σε ένα δελτίο Τύπου.

«Για να προστατεύσουμε την ζωή των συνεργατών μας, αποφασίστηκε να απομακρύνουμε το προσωπικό και να διακόψουμε τις συναλλαγές» στην περιοχή του Ντονέτσκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.