ΚΟΣΜΟΣ

Αποτυχημένη εκτόξευση ρωσικού πυραύλου Proton

Αποτυχημένη εκτόξευση ρωσικού πυραύλου Proton

Ρωσικός πύραυλος Proton, που μετέφερε ευρωπαϊκό δορυφόρο, ανεφλέγη και κατέπεσε σε λιγότερο από δέκα λεπτά μετά την εκτόξευσή του, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

Ο βασικός κινητήρας του πυραύλου σταμάτησε να λειτουργεί 545 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση από το ρωσικό διαστημικό κέντρο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με τον πύραυλο και τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Express-AM4P, αξίας 21 εκατομμυρίων ευρώ, να αναφλέγονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας επάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Έχουμε επείγουσα κατάσταση. Η πτήση τερματίστηκε», δήλωσε ο υπεύθυνος της πτήσης.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι όρισε επιτροπή για «να αναλύσει τα τηλεμετρικά στοιχεία ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια του περιστατικού».

Σύμφωνα με το Κανάλι Ένα της ρωσικής τηλεόρασης, ο δορυφόρος, ο οποίος είχε κατασκευασθεί από την εταιρεία Astrium, θυγατρική της Airbus, επρόκειτο να τεθεί σε τροχιά και να προσφέρει πρόσβαση στο Ίντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές της Ρωσίας.

Οι ρωσικές αρχές απομάκρυναν από τη θέση του τον πρώην επικεφαλής της Roscosmos , τον Βλαντιμίρ Ποπόφκιν, τον Οκτώβριο 2013 έπειτα από σειρά αποτυχημένων εκτοξεύσεων και άλλων ατυχημάτων.

Ο νέος επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Ολεγκ Οσταπένκο επιφορτίσθηκε από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με την εφαρμογή εκτεταμένης μεταρρύθμισης στην Roscosmos συνεπικουρούμενος από την αύξηση του προϋπολογισμού της κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.