ΚΟΣΜΟΣ

Το παρασκήνιο της απoπομπής της Εϊμπραμσον

Το παρασκήνιο της απoπομπής της Εϊμπραμσον

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λεπτομέρειες για τα αίτια του αιφνιδιαστικού «διαζυγίου» της διευθύντριας των New York Times Τζιλ Εϊμπραμσον και του ιδιοκτήτη της εφημερίδας Αρθουρ Σουλτσμπέργκερ Τζούνιορ είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, ένα 24ωρο μετά την αποπομπή της πρώτης από τη θέση της και την αντικατάστασή της από τον Ντιν Μπακέ, τον πρώτο Αφροαμερικανό διευθυντή του έγκυρου φύλλου.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συναδέλφων της Εϊμπραμσον, οι σχέσεις της με τον Σουλτσμπέργκερ περνούσαν κρίση εδώ και αρκετούς μήνες. «Εδινε συνεντεύξεις και εμφανιζόταν σε πάνελ χωρίς να ενημερώνει την επιχείρηση, ενέργειες που εκνεύριζαν τον εκδότη», έγραψε το πρακτορείο Bloomberg, ένα επιχείρημα που ενόχλησε πολλούς. «Μοιάζει κάπως περίεργο ένας διευθυντής εφημερίδας να μην απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ιδιοκτησίας σε τέτοιου είδους αποφάσεις», σχολίασαν κάποιοι. Φαίνεται ότι η Εϊμπραμσον είχε συγκρούσεις και με τον Μπακέ, ο οποίος σε μία τουλάχιστον περίπτωση εθεάθη να βγαίνει από το γραφείο της και να βαράει μια γροθιά στον τοίχο. Ο διάδοχός της φέρεται επίσης να είχε ενοχληθεί σφόδρα όταν εκείνη προσέλαβε ανώτατο στέλεχος της εφημερίδας The Guardian, την Τζανίν Γκίμπσον, και την εγκατέστησε στο ίδιο πόστο με το δικό του. Είναι σαφές πάντως ότι η απόφαση για την αποχώρησή της δεν ήταν κοινή, η Εϊμπραμσον δεν ήθελε να φύγει. Εργαζόμενοι στην εφημερίδα ανέφεραν ότι η τέως διευθύντρια μπορούσε να γίνει επιθετική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού New Yorker, η Εϊμπραμσον διαπίστωσε πριν από λίγες εβδομάδες ότι η αμοιβή και τα συνταξιοδοτικά της επιδόματα ήταν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά του προκατόχου της, Μπιλ Κέλερ. Απευθύνθηκε στην εργοδοσία, γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται στον χαρακτηρισμό «πιεστική» ο οποίος της αποδόθηκε και σχετίζεται έντονα με το φύλο της. Κατά τη Ρεμπέκα Τρέστερ του New Republic, «η απόλυσή της έχει μεγαλύτερη σημασία, ακριβώς επειδή υπάρχουν τόσο λίγες γυναίκες και έγχρωμοι που καταλαμβάνουν θέσεις, οι οποίες κάποτε ήταν προνομιακό πεδίο λευκών ανδρών».

«Θα περάσει χρόνος μέχρις ότου μάθουμε την αλήθεια για την αποπομπή της Τζιλ Εϊμπραμσον από τους New York Times – αν μάθουμε ποτέ. Αλλά από όσα ξέρουμε, ολόκληρη η καριέρα της στους Times αποδεικνύει γιατί είναι τόσο δύσκολο να είσαι γυναίκα σε ηγετική θέση στις ΗΠΑ σήμερα», έγραψε η Ντανιέλ Κουρτσλέμπεν της Vox. «Στη σκιά της Σέριλ Σάντμπεργκ, του βιβλίου της “Lean In” και άλλων αρθρων και σχολίων σχετικά με την πρόκληση να είναι κανείς γυναίκα σε ηγετική θέση, θα υπάρξουν έντονες συζητήσεις κατά πόσον η αποπομπή της είναι αποτέλεσμα σεξισμού ή διαφορετικών προσδοκιών», εκτίμησε η Μέρι Κέρτις της «Ουάσιγκτον Ποστ». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη της Ρουτσίκα Τούλσιαν του Forbes: «Οι γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται σε έναν κόσμο στον οποίο οι άλλοι περιμένουν από αυτές να είναι πρόσχαρες. Ο Σουλτσμπέργκερ Τζούνιορ, για παράδειγμα, έχει δεχθεί εγκώμιο για την αποφασιστική του καθοδήγησε στους “Τάιμς”, αλλά η λέξη “πιεστικός” δεν έχει εμφανιστεί ποτέ δίπλα στο όνομά του», έγραψε χαρακτηριστικά.