ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αποποιείται των ευθυνών της η εταιρεία του ορυχείου στη Σόμα

Τουρκία: Αποποιείται των ευθυνών της η εταιρεία του ορυχείου στη Σόμα

Η διαχειρίστρια εταιρεία του ορυχείου της Σόμα δήλωσε ότι η έκρηξη που σημειώθηκε στις στοές του με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά δεν συνδέεται με ηλεκτρικό υποσταθμό όπως μεταδόθηκε αρχικά από κάποια μέσα, αλλά ότι η συγκέντρωση θερμότητας οδήγησε στην μερική του κατάρρευση.

Η εταιρεία επισήμανε ότι από πλευράς της δεν υπήρξε αμέλεια και ότι ακόμη δεν γνωρίζει την ακριβή αιτία του δυστυχήματος.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα. Δεν υπάρχει δική μας αμέλεια σε αυτό το περιστατικό. Όλοι εργαζόμασταν με την καρδιά και την ψυχή μας», δήλωσε ο Ακίν Τσελίκ, διευθυντής της μονάδας του ορυχείου που διαχειρίζεται η Soma Holding.

«Ηταν ένα αδιανόητο δυστύχημα σε έναν τόπο όπου έχουν σημειωθεί πολύ λίγα δυστυχήματα τα τελευταία 30 χρόνια», δήλωσε ο Αλπ Γκουρκάν, ο πρόεδρος της Soma Holding και ιδιοκτήτης του ορυχείου.

«Ενα ορυχείο με ανθρακωρύχους του υψηλότερου επιπέδου, που εθεωρείτο το πιο αξιόπιστο και οργανωμένο», τόνισε ο ίδιος.

Η διαχειρίστρια εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών είναι 284, ενώ 18 ανθρακωρύχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια, 363 ανθρακωρύχοι κατάφεραν να απομακρυνθούν από το ορυχείο όταν εκδηλώθηκε η φωτιά την Τρίτη και 122 νοσηλεύονται. Όταν σημειώθηκε η έκρηξη στο ορυχείο εργάζονταν 787 ανθρακωρύχοι.

Οι διασώστες εξακολουθούν να προσπαθούν να προσεγγίσουν τμήματα του ορυχείου στη Σόμα, που βρίσκεται 480 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κωνσταντινούπολης, τρεις ημέρες μετά το δυστύχημα.