ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης λίγο πριν τις ευρωεκλογές

Βουλγαρία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης λίγο πριν τις ευρωεκλογές

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Βουλγαρίας η Βουλή θα συζητήσει πρόταση μομφής στην τελική ευθεία πριν από τις ευρωκάλπες της επόμενης Κυριακής.

Όπως, ωστόσο, προειδοποίησε η αντιπρόεδρος της Βουλής Μάγια Μανόλοβα, θα είναι δύσκολο να υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία, καθώς τα κόμματα έχουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις ενόψει των ευρωεκλογών.

Σήμερα, ωστόσο, τρία ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (GERB) κατέθεσαν την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι, εξαιτίας της καταστροφικής, όπως τονίζεται, κατάστασης της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του ενεργειακού τομέα εν γένει "που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης".

"Η συζήτηση θα έχει και ευρωπαϊκή διάσταση, επειδή σε ένα από τα επιχειρήματά μας επισημαίνεται η παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην περίπτωση του σχεδίου για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, εξαιτίας της οποίας έχουν κινηθεί τρεις ευρωπαϊκές διαδικασίες (κατά της Βουλγαρίας" δήλωσε στον βουλγαρικό Τύπο ο βουλευτής του GERB Ντίμιταρ Γκλάφτσεφ.

Στο μεταξύ, μέχρι την επόμενη Παρασκευή, 23 Μαΐου, πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση μομφής, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Βουλγαρίας, ενώ οι ευρωκάλπες θα στηθούν την Κυριακή 25 Μαΐου.