ΚΟΣΜΟΣ

Αλλάζουν τα δεδομένα στο Κυπριακό

Αλλάζουν τα δεδομένα στο Κυπριακό

Με μια ετυμηγορία, η οποία έρχεται να αφήσει το αποτύπωμά της στο Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επέβαλε στην Τουρκία την καταβολή αποζημίωσης ύψους 90 εκατ. ευρώ για την εισβολή του 1974. Η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει το ποσό αυτό, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ποινή που της έχει επιβάλει ποτέ το ΕΔΑΔ, εντός τριών μηνών. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί, η ποινή επιβαρύνεται με τόκο ίσο με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ «συν 300 μονάδες βάσης». Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της καταδίκης της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ, στην υπόθεση «Κύπρος εναντίον Τουρκίας», η οποία είχε εκδικαστεί τον Μάιο του 2001. Τότε το δικαστήριο διαπίστωσε πολλαπλές και συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ) και καταδίκασε την Τουρκία για την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορικής απόφασης, η Λευκωσία χαιρέτισε τη νέα εξέλιξη. Σύμφωνα με την ελληνοτουρκική πλευρά, πρόκειται για μια απόφαση, η οποία δικαιώνει τις θέσεις της ελληνοτουρκικής κοινότητας και έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στο Κυπριακό. «Η κυπριακή κυβέρνηση προσβλέπει στην άμεση συμμόρφωση της Τουρκίας μέσω της λήψης των αναγκαίων μέτρων για να σταματήσει η παράνομη εκμετάλλευση και πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις που έχει επιδικάσει το Δικαστήριο», υπογράμμισε στο σχετικό ανακοινωθέν της η κυπριακή κυβέρνηση.

Η Αγκυρα και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν συμμερίζεται την άποψη της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με τον αντίκτυπο της απόφασης του ΕΔΑΔ στο Κυπριακό. Σε αντίθεση με την ελληνοκυπριακή ηγεσία, η άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής θεωρεί ότι η επιβληθείσα ποινή δεν πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα στο Κυπριακό. Χαρακτηρίζοντας άδικη την απόφαση του ΕΔΑΔ, η τουρκική πλευρά εστιάζει την προσοχή της στα εξής σημεία:

Πρώτον, η Αγκυρα επισημαίνει ότι η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο της νέας απόφασης του ΕΔΑΔ. Εφόσον δεν «τίθεται» Κυπριακή Δημοκρατία από τη σκοπιά της Τουρκίας, δεν τίθεται ζήτημα καταβολής αποζημίωσης.

Δεύτερον, οι τουρκικές πηγές της «Κ» συσχετίζουν την απόφαση του ΕΔΑΔ με τις εξελίξεις στην Κριμαία. Σύμφωνα με την άποψή τους, το ΕΔΑΔ κινητοποιήθηκε με απώτερο στόχο την «τιμωρία» της Ρωσίας εξαιτίας της κατοχής της Κριμαίας. Γι’ αυτό τον λόγο, το δικαστήριο πραγματοποίησε το σημαντικό βήμα τη συγκεκριμένη περίοδο.

Τρίτον, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να εντυπωσιάσει την τουρκική κοινή γνώμη υποβαθμίζοντας το όλο ζήτημα σε ένα είδος χρηματικής συνδιαλλαγής. Από την οπτική γωνία της Αγκυρας, το ΕΔΑΔ επέβαλε στην Τουρκία μια «μικρή» και «ασήμαντη» χρηματική ποινή.

Οι συνομιλίες

Το πιο σημαντικό μήνυμα και συμπέρασμα της Αγκυρας σχετικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ αφορά το μέλλον των συνομιλιών. Στο ανακοινωθέν, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορικής ποινής, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στον νέο κύκλο συνομιλιών στο Κυπριακό. Σύμφωνα με την Αγκυρα, στη νέα φάση των συνομιλιών, οι συνομιλίες και όχι η ποινή του ΕΔΑΔ, φέρουν σημασία για την άμεση επίλυση του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο της αναφοράς της στη σημασία της νέας φάσης των συνομιλιών, η Αγκυρα συσχετίζει τη λύση με τη συνεννόηση και τη συνεργασία των «δύο λαών και κρατών της Κύπρου». Το συγκεκριμένο «μότο» ξεχωρίζει σε όλες τις τελευταίες τοποθετήσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Σε αντίθεση με την ελληνοκυπριακή πλευρά, η άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, στο πλαίσιο της φόρμουλας της σύμπραξης των «δύο κρατών», θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού θα έρθει μέσα από τη συνεργασία των δύο, ίσων «κρατών» στο πλαίσιο ενός νέου κυπριακού συνεταιρισμού. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην άμεση καταβολή της ποινής, την οποία επέβαλε το ΕΔΑΔ, η Αγκυρα επιχειρεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Λευκωσίας, της Αθήνας και της διεθνούς κοινότητας σε αυτή την ιδιόρρυθμη φόρμουλα.