ΚΟΣΜΟΣ

«Αποκλεισμένοι» από τις κάλπες δύο εκατομμύρια κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας

«Αποκλεισμένοι» από τις κάλπες δύο εκατομμύρια κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην ανατολική Ουκρανία ενδέχεται να μην καταφέρουν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, αν δεν επέμβει η κυβέρνηση ώστε να προστατευθεί η ασφάλεια, προειδοποίησε η Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Η Εκλογική Επιτροπή σε ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία της καθώς ήταν αδύνατο να προετοιμαστεί και να διοργανωθεί αυτή η κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον της Ουκρανίας εξαιτίας «των παράνομων ενεργειών αγνώστων», αναφερόμενη στους φιλορώσους αυτονομιστές στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Συνολικά, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει των επίσημων στοιχείων για τους καταγεγραμμένους ψηφοφόρους στις περιοχές αυτές, περισσότεροι από 970.000 ψηφοφόροι στο Ντονέτσκ και περισσότεροι από 940.000 ψηφοφόροι στο Λουχάνσκ ενδέχεται να μην καταφέρουν να ψηφίσουν.

Συνολικά 36 εκατομμύρια Ουκρανοί αναμένονται στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Η Εκλογική Επιτροπή επισημαίνει «την άρνηση ή την έλλειψη αντίδρασης» από την πλευρά της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας όταν αξιωματούχοι της ανατολικής Ουκρανίας καταγγέλλουν τις πράξεις των αυτονομιστών και καλεί τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ να λάβει «μέτρα ώστε να προστατευθεί η ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας».

Στο μεταξύ ο φιλορώσος ηγέτης των αυτονομιστών Βαλέρι Μπολότοφ κρατήθηκε σήμερα για λίγη ώρα από ουκρανούς συνοριοφύλακες προτού τον απελευθερώσουν ένοπλοι υποστηρικτές του έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του δεύτερου στρογγυλού τραπεζιού στην πόλη Χάρκοβο με τη συμμετοχή πολλών ουκρανών αξιωματούχων και στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στα ανατολικά.

Ο Μπολότοφ, ο αυτονακηρυχθείς κυβερνήτης του Λουχάνσκ, κρατήθηκε στο συνοριακό φυλάκιο κατά την επιστροφή του από τη Ρωσία, όπου είχε μεταβεί για να λάβει θεραπεία μετά τον τραυματισμό του την Τρίτη σε μια επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος των συνοριοφυλάκων Όλεγκ Σλομπόντιαν.

Περίπου 200 ένοπλοι αυτονομιστές πήγαν στο φυλάκιο και ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος. Τότε ξέσπασαν συγκρούσεις κατά τις οποίες οι αντάρτες χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα.

«Πήραν τον Μπολότοφ. Προσπαθούμε να μάθουμε αν υπάρχουν θύματα», πρόσθεσε ο Σλομπόντιαν.