ΚΟΣΜΟΣ

Κατά της Μπόκο Χαράμ Αφρική και Δύση

Κατά της Μπόκο Χαράμ Αφρική και Δύση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σήμερα τους συμμετέχοντες στη μίνι αφρικανική σύνοδο κορυφής στο Μέγαρο των Ηλυσίων με θέμα την ασφάλεια στη Νιγηρία να εφαρμόσουν ένα "συνολικό σχέδιο" κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

"Η Μπόκο Χαράμ έχει μετατραπεί σε σημαντική απειλή για το σύνολο της δυτικής Αφρικής, και πλέον και για την κεντρική Αφρική, ενώ έχουν αποδειχθεί οι σχέσεις της με την Aqmi (Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις", δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας στο οποίο συμμετείχαν οι πρόεδροι της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Καμερούν, του Τσαντ και του Μπενίν. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση συμμετέχουν επίσης στις συνομιλίες.

Ενα συνολικό σχέδιο ανταλλαγής πληροφοριών, συντονισμού δράσης και προστασίας των συνόρων πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα, είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

Οι πρόεδροι της Νιγηρίας και του Τσαντ κατά της Μπόκο Χαράμ

Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει απαγάγει περισσότερες από 200 μαθήτριες, δεν αποτελεί πια τοπική απειλή αλλά έχει γίνει η Αλ Κάιντα της Δυτικής Αφρικής, δήλωσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν.

"Η Μπόκο Χαράμ δεν είναι πια μια τοπική τρομοκρατική οργάνωση, λειτουργεί καθαρά ως επιχείρηση της Αλ Κάιντα, είναι μια Αλ Κάιντα της Δυτικής Αφρικής", δήλωσε ο Τζόναθαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Παρίσι έπειτα από μία σύνοδο δυτικοαφρικανών ηγετών για το θέμα αυτό.

"Έχουμε δείξει την αποφασιστικότητά μας για μια περιφερειακή προσέγγιση. Αν οι χώρες της Δυτικής Αφρικής δεν δράσουν από κοινού, δεν θα μπορέσουμε να συντρίψουμε αυτούς τους τρομοκράτες", είπε ο Τζόναθαν.

Ο πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι γειτονικές προς τη Νιγηρία χώρες είναι έτοιμες να εξαπολύσουν πόλεμο εναντίον της Μπόκο Χαράμ.

"Υπάρχει αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο αυτή την κατάσταση… να εξαπολύσουμε έναν πόλεμο, έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην Μπόκο Χαράμ", είπε μετά τη σύνοδο που συγκλήθηκε στο Παρίσι προκειμένου να καθοριστεί μια κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της ισλαμιστικής οργάνωσης.