ΚΟΣΜΟΣ

Πλουσιότεροι από ποτέ οι πιο πλούσιοι της Βρετανίας

Πλουσιότεροι από ποτέ οι πιο πλούσιοι της Βρετανίας

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι πιο πλούσιοι άνθρωποι της Βρετανίας είναι σήμερα, παρά την οξύτατη οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, πλουσιότεροι από ποτέ. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς της Κυριακής», η οποία, μάλιστα, δημοσιεύει και τη λίστα με τους χίλιους πιο εύπορους ανθρώπους της Βρετανίας.

Ο συνολικός πλούτος αυτών των χιλίων πλουσιοτέρων ανθρώπων της Βρετανίας ανέρχεται σε 520 δισ. στερλίνες και αυξήθηκε κατά 15,4% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ενώ σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2009.

Αντιθέτως, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στη Γηραιά Αλβιώνα, βάσει του οποίου προσδιορίζεται ο πλούτος του μέσου Βρετανού, είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό του 2008.

Πρώτοι στη λίστα βρίσκονται οι αδελφοί Γκοπισάντ και Σρίσαντ Χιντούζα με 11,9 δισ. λίρες, οι οποίοι εκτόπισαν από τη θέση του «πρώτου των πρώτων» τον ουζμπεκικής καταγωγής βαθύπλουτο Αλισέρ Ουσμάνοφ ως τον πλουσιότερο άνθρωπο της Βρετανίας. Ο πιο πλούσιος Βρετανός είναι ο Τζέραλντ Γκρόβενορ, δούκας του Ουέστμινστερ, που έχει στην ιδιοκτησία του το μεγαλύτερο κομμάτι του κεντρικού και πανάκριβου Λονδίνου. Η βασίλισσα Ελισάβετ κατέχει τη 285η θέση της λίστας με προσωπικό πλούτο 330 εκατ. στερλινών, ενώ ταυτόχρονα είναι και η 39η πιο πλούσια γυναίκα της Βρετανίας. Τέλος, στη φετινή λίστα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες από ποτέ (114), ανάμεσα στις οποίες η συγγραφέας των βιβλίων «Χάρι Πότερ» Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (με 570 εκατ. στερλίνες) και η ιδρύτρια του οίκου Τζίμι Τσου, Ταμάρα Μέλον (με 180 εκατ. στερλίνες).