ΚΟΣΜΟΣ

Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων

Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων

Λίγα 24ωρα πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα των δύο χωρών σε μια νέα χειρονομία καλής θέλησης προς το Κίεβο και τη Δύση. Στη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκαν οι «εαρινές ασκήσεις» στις περιοχές Ροστόφ, Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ και ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στις μόνιμες βάσεις τους. Η ίδια ανακοίνωση καλεί την προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου «να τερματίσει άμεσα» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν στόχο την καταστολή των φιλορώσων αυτονομιστών στην Αν. Ουκρανία. Ενώ μέχρι πρόσφατα η Μόσχα αμφισβητούσε τη νομιμοποίηση των ουκρανικών εκλογών, επικαλούμενη τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, την περασμένη εβδομάδα τάχθηκε, με κάποια επιφύλαξη, υπέρ της διεξαγωγής τους, υποστηρίζοντας ότι η αναβολή τους θα οδηγούσε τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερο χάος.

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times αποδίδει τη μεταστροφή του Πούτιν στην αναμενόμενη επικράτηση του Πέτρο Ποροσένκο στις ουκρανικές εκλογές της 25ης Μαΐου. Ο δισεκατομμυριούχος «βασιλιάς της σοκολάτας», όπως έχει πολιτογραφηθεί στα διεθνή ΜΜΕ, θεωρείται πραγματιστής και ισορροπιστής, ένας πολιτικός με τον οποίο η Μόσχα θα μπορούσε να έρθει σε κάποιου είδους συνεννόηση. Υπέρ αυτής της εκτίμησης συνηγορούν και οι σημαντικοί οικονομικοί δεσμοί του με τη Ρωσία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Ποροσένκο να προηγείται στις προτιμήσεις ψήφου με 34% έναντι μόλις 6% της κυριότερης αντιπάλου του και πρώην πρωθυπουργού, Γιούλια Τιμοσένκο.

Μεταξύ των ψηφοφόρων που έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, ο Ποροσένκο εμφανίζεται να λαμβάνει το 55%, γεγονός που του δίνει σημαντικές ελπίδες να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης. Εμπειρος πολιτικός, ο Ποροσένκο διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της φιλοδυτικής κυβέρνησης Γιούσενκο, αλλά και υπουργός Οικονομικών υπό τον φιλορώσο πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Στη διάρκεια των ταραχών του περασμένου χειμώνα που οδήγησαν στην ανατροπή του Γιανουκόβιτς μεσολάβησε μεταξύ των δύο στρατοπέδων για την αποτροπή μεγαλύτερης αιματοχυσίας. Οπαδός της σύνδεσης της χώρας του με την Ε.Ε., εμφανίστηκε αντίθετος, την Κυριακή, σε κάθε σκέψη για δημοψήφισμα με το ερώτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Πάντως, τόσο το αρχηγείο της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες όσο και το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσαν χθες το απόγευμα ότι δεν είχαν διαπιστώσει κινήσεις απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων, αν και πρόσθεσαν ότι κάτι τέτοιο, εφόσον τελικά επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει θετικό βήμα.

Η σχετική εκτόνωση της έντασης κατά τις τελευταίες ημέρες επέτρεψε στον προσωρινό πρόεδρο της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, να διαβεβαιώσει πως «οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν και θα αποκτήσουμε έναν πρόεδρο με ισχυρή νομιμοποίηση». Ο Ουκρανός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι οι κάλπες πιθανότατα δεν θα ανοίξουν σε ορισμένες περιοχές της Αν. Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο ενόπλων αυτονομιστών, υποστήριξε όμως ότι θα πρόκειται για «πολύ λίγες περιοχές, που δεν θα επηρεάσουν το συνολικό αποτέλεσμα». Σε παραπλήσιο μήκος κύματος, ο μεσολαβητής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για το ουκρανικό ζήτημα, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, εκτιμούσε χθες ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν «λίγο-πολύ ομαλά» και ότι οι περιοχές που θα εμποδιστούν να ψηφίσουν λόγω της φιλορωσικής εξέγερσης θα αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 10% του εκλογικού σώματος. Τόνισε, ωστόσο, ότι απαιτείται «ρεαλισμός», προειδοποιώντας πως οι εκλογές δεν θα λύσουν από μόνες τους το ουκρανικό πρόβλημα και ότι θα χρειαστεί πολιτικός διάλογος για την επίτευξη λύσης.