ΚΟΣΜΟΣ

Στους 45 οι νεκροί από τις πλημμύρες σε Σερβία, Βοσνία

Στους 45 οι νεκροί από τις πλημμύρες σε Σερβία, Βοσνία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Στον ποταμό Σάβα ήταν χθες επικεντρωμένες οι επιχειρήσεις των συνεργείων, καθώς η στάθμη των υδάτων αναμενόταν να αυξηθεί εντός της ημέρας στη Σερβία και τη Βοσνία, όπου ανασύρθηκε ένα ακόμη θύμα των πλημμυρών, ανεβάζοντας στους 45 τον συνολικό απολογισμό των νεκρών.

Το τελευταίο θύμα ανακαλύφθηκε στο Σάβατς της βόρειας Βοσνίας, όπου υπάρχουν ακόμη δύο αγνοούμενοι. Η κωμόπολη, της οποίας οι 26.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν με φουσκωτές βάρκες και ελικόπτερα, είναι ακόμη βυθισμένη, όπως και δεκάδες άλλες κωμοπόλεις της βορειοανατολικής Βοσνίας. Τα νερά του Σάβα, που έσπασαν τα φράγματα σε πολλές τοποθεσίες της περιοχής της Μπιγελίνα, έχουν πλημμυρίσει πολλά χωριά της περιοχής. Εξι χιλιάδες κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το νερό στα χωριά αυτά φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα. Η πόλη της Μπιγελίνα απηύθυνε έκκληση προς τους εθελοντές για την κατασκευή φραγμάτων από σάκους άμμου. Νοτιότερα, το νερό έχει αρχίσει να υποχωρεί στο Μαγκλάι και το Ντομπόι που ήταν τελείως πλημμυρισμένα και όπου η στάθμη του νερού έφτανε στον δεύτερο όροφο των κτιρίων.

Στη Σερβία, τα φράγματα που κατασκευάστηκαν με τη βοήθεια χιλιάδων εθελοντών κατά μήκος του ποταμού Σάβα, κυρίως στο Σάβατς, τη Σρέμσκα, τη Μιτροβίτσα και γύρω από τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Νίκολα Τέσλα κράτησαν, σύμφωνα με τη σερβική τηλεόραση. Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός βρίσκεται κοντά στο Ομπρένοβατς, μία από τις περισσότερο πληγείσες από τις πλημμύρες σερβικές πόλεις, και παράγει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Αντιτς, χαρακτήρισε καίριας σημασίας την προστασία του σταθμού για τη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Περισσότεροι από 25.000 πλημμυροπαθείς έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από τα σπίτια τους στη Σερβία. Οι περισσότεροι έχουν στεγαστεί σε κέντρα υποδοχής, κυρίως στο Βελιγράδι, και η φροντίδα τους έχει ανατεθεί στον Σερβικό Ερυθρό Σταυρό και σε ψυχολόγους. Στο μεταξύ, η διεθνής βοήθεια συνεχίζει να φθάνει στη Σερβία και τη Βοσνία. Αεροπλάνο των Ηνωμένων Εθνών προσγειώθηκε στο Βελιγράδι, ενώ ομάδα Γάλλων διασωστών έφθασε τη νύχτα.

Στην Ελλάδα, τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Σερβίας, που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες, έχει αναλάβει η πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα και το γενικό προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη. Τα είδη που συγκεντρώνονται σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει καταγράψει ο Ερυθρός Σταυρός της Σερβίας είναι στρώματα, κλινοσκεπάσματα, γαλότσες, ρουχισμός (κάλτσες, εσώρουχα), φακοί (και μπαταρίες), πάνες, χαρτοπετσέτες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες και φάρμακα. Οι πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνούν με το γενικό προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη (Κομνηνών 4) στο τηλέφωνο: 2310244265. Επίσης μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα (Βασ. Σοφίας 106, 115 27) στο τηλέφωνο 210777-43-44, 210777-43-55.
ΑΠΕ